Wanita terkejut RM153 Juta tiba-tiba masuk dalam akaun, tanpa fikir panjang terus buat rancangan ‘bijak’ ini

Seorang wanita bernama Ruth BaIIon yang baru sahaja selesai bekerja di Roma Boots di Dallas terkejut apabila mendapati akaun banknya mempunyai baki simpanan sebanyak AS$37 juta (RM153 juta).

BaIIon, yang juga seorang ibu kepada dua orang anak, seolah-olah dalam mimpi ketika melihat jumlah wang yang besar tersebut dalam akaun banknya.

“Dalam masa yang singkat, saya terkejut apabila melihat jumlah wang yang begitu besar!” katanya.

Pada mulanya, BaIIon mengharapkan bahawa duit itu mungkin hadiah atau pemberian, tetapi apabila dia sedar, dia segera membuat semakan dengan pihak bank.

“Saya cuba menghubungi bank melalui live chat, tetapi perkhidmatan itu ditutup.

Wanita terkejut RM153 Juta tiba-tiba masuk dalam akaun, tanpa fikir panjang terus buat rancangan 'bijak' ini

Saya kemudian menghantar gambar akaun saya kepada suami dan bertanya tentang jumlah yang luar biasa itu!” ujarnya.

Balloon kemudian menghubungi suaminya, Brian, kerana dia merasakan mungkin ini penipuan.

Akhirnya, kebenaran terungkap. Wang sebanyak AS$37 juta itu telah tersilap dipindahkan ke akaun banknya oleh juruwang.

Seorang juruwang telah tersalah memasukkan nombor akaun yang panjang sebagai jumlah wang yang hendak didepositkan.

Walau bagaimanapun, BaIIon memutuskan untuk mengembalikan wang tersebut kepada banknya. Dia berharap akan mendapat ucapan terima kasih sebagai penghargaan kerana telah menjadi pelanggan yang setia dan mengadukan masalah tersebut kepada bank.

“Mereka telah memohon maaf dan suami saya menerima penjelasan bertulis daripada pengurus bank. Walaupun ia adalah kesilapan perkeranian, tetapi ia adalah perkara besar bagi saya,” katanya.

Walaupun wang sebanyak itu hanya ‘singgah’ sebentar dalam akaunnya, BaIIon memikirkan bagaimana dia akan menguruskan wang itu.

“Pertama, saya akan mengasingkan 10%. Kemudian, saya akan mendermakan sebahagian daripada wang itu dan melabur dalam hartanah,” katanya.

BACA: “Bang, saya nak peluk boleh? Tanpa memikirkan apa-apa, abang tu terus peluk aku, aku hanya mampu nangis dan cakap mak saya dah takde”