Tak habis sekolah lagi, pelajar jana RM19,000 dalam masa 5 hari di asrama

Ahmed Amzar Airil Ahmed Mazdan menceritakan bahawa dia bersama rakan sebiliknya di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang,

Danish Aiman Ahmad Rizal, memulakan perniagaan pakaian sebulan yang lalu.

Pemuda berusia 19 tahun itu menerangkan bahawa perniagaan tersebut dilakukan di asrama semasa cuti pendek selama lima hari,

apabila mereka tidak dapat pulang ke rumah kerana sekatan merentas negeri semasa PKP.

“Kami memilih perniagaan ini untuk kolej kerana pelajar suka mengikuti trend pakaian dan memakainya secara berkumpulan.

Tak habis sekolah lagi, pelajar jana RM19,000 dalam masa 5 hari di asrama

Jadi, kami memudahkan mereka dengan menerima tempahan pakaian.

“Dalam masa lima hari itu, kami melakukan promosi secara aktif dan menerima tempahan melalui kumpulan WhatsApp dan Facebook,” katanya menurut laporan mStar.

Lebih mesra disapa Amzar, beliau berkata bahawa pada hari kelima, dia dan Aiman telah bergerak aktif dengan menawarkan tempahan pakaian dari pintu ke pintu di blok asrama lelaki sebelum menutup tempahan.

“Kami bekerja dengan penuh semangat selama lima hari dan berjaya mendapatkan 500 tempahan pakaian dari pelajar kolej lelaki dan perempuan. Jualan keseluruhan kami mencapai RM19,000.

“Pada mulanya, kami menetapkan sasaran hanya 300 tempahan. Tetapi kami bimbang ada pelajar yang terlepas pandang tentang pakaian ini, jadi kami bergerak dari pintu ke pintu… tidak disangka, pada hari kelima kami mendapat hampir 500 tempahan,” kata beliau yang berasal dari Bachok, Kelantan.

Walaupun baru sahaja mengenal satu sama lain sejak semester lalu, mereka berdua sebenarnya mempunyai minat dalam perniagaan.

Amzar sebelum ini telah mengusahakan perniagaan minuman yogurt, manakala Aiman terlibat dalam perusahaan kek.

Mereka juga menerima tempahan dari beberapa kolej matrikulasi seperti Kelantan, Perak, Negeri Sembilan, dan Melaka.

“Kami bersyukur. Berkat usaha kami yang gigih untuk menerima tempahan pakaian selama lima hari, kami sampai tidak cukup tidur menguruskan tempahan.

“Kami hanya tidur tiga hingga empat jam sehari selepas waktu Subuh,” katanya sambil menambah bahawa mereka berurusan dengan sebuah kilang pakaian di Selangor.

Amzar turut berkongsi pengalaman mereka yang berdepan dengan cabaran perniagaan, terutamanya pada hari terakhir tempoh tempahan pakaian.

“Pada malam terakhir, kami mengadakan rondaan ke setiap bilik di blok asrama. Semua pelajar berada di asrama kerana cuti pendek dan PKP, jadi mereka ada di bilik masing-masing.

“Walaupun ada yang tidak membuka pintu walaupun kami ketuk, dan ada yang hanya gelak dari dalam bilik tanpa membuka pintu… tidak mengapa, kami terus ke bilik yang lain.

“Ada yang berminat untuk membeli dan memberi nombor telefon. Tetapi apabila kami menghubungi untuk mengesahkan tempahan, mereka terus memblok nombor kami. Ia memang menyakitkan hati apabila kami ditipu.

“Dalam perniagaan, ada yang menyokong dan ada yang tidak. Ada yang mengejek dan memblok nombor telefon, tetapi kami menganggapnya sebagai cabaran dalam berniaga,” katanya.

BACA: Hati-hati kalau tiba-tiba muncul tahi lalat merah, ini tanda penyakit yang ramai tak tahu