Sudah boleh buka pelitup muka bermula 1 Mei – Khairy

Sudah boleh buka pelitup muka bermula 1 Mei. Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, pemakaian pelitup muka di luar bangunan dan kawasan terbuka adalah atas pilihan tetapi amat digalakkan.

“Pemakaian pelitup muka mampu mengurangkan penularan jangkitan Covid-19,” katanya pada sidang akhbar di kementeriannya dekat sini pada Rabu.

Pada sidang akhbarnya di Putrajaya itu, dia juga mengumumkan bahawa, pemakaian pelitup muka tidak lagi diwajibkan di luar bangunan.

Sudah boleh buka pelitup muka bermula 1 Mei - Khairy

“Ini mengambil kira risiko penularan jangkitan yang rendah dalam keadaan di mana ventilasinya adalah baik.

“Walau bagaimanapun, KKM menggalakkan agar pemakaian pelitup muka di luar bangunan terus diamalkan terutamanya apabila berada di kawasan ramai orang dan sesak seperti bazaar Ramadan, pasar malam, stadium,” katanya.

Menurut Khairy, pemakaian pelitup muka juga digalakkan kepada individu yang bergejala seperti demam, batuk dan selsema serta individu yang berisiko tinggi.

Namun, katanya, pemakaian pelitup muka adalah wajib apabila berada di dalam bangunan dan di dalam pengangkutan awam termasuk e-Hailing.

“Pemakaian pelitup muka di luar bangunan dan kawasan terbuka adalah atas pilihan tetapi amat digalakkkan kerana pelitup muka mampu mengurangkan penularan jangkitan,” katanya.

Khairy turut mengumumkan bahawa orang dibenarkan masuk ke mana-mana premis tanpa mengira status vaksinasi mereka.

“Individu yang tidak dibenarkan masuk ke premis adalah individu positif Covid-19 walaupun mempunyai status vaksinasi lengkap.

“Individu dalam tempoh HSO termasuk pengembara tanpa vaksinasi lengkap yang baru tiba di Malaysia,” katanya.

Khairy berkata, pelitup bagaimanapun boleh ditanggalkan semasa melakukan senaman berat di dalam bangunan tetapi ia hendaklah segera dipakai semula setelah selesai melakukan senaman tersebut.

Ia juga boleh ditanggalkan sekiranya berseorangan di dalam suatu ruang, ketika sedang makan, minum, sedang berucap atau membuat persembahan.

Menteri itu juga mengumumkan bahawa penjarakan fizikal di antara individu atau kumpulan tidak lagi diperlukan.

“Mengambil kira semua aktiviti telah dibenarkan dengan penggunaan 100 peratus kapasiti ruang, maka penjarakan fizikal di antara individu atau kumpulan tidak diperlukan.

“Namun begitu, penjarakan fizikal digalakkan dalam keadaan tidak memakai pelitup muka,” katanya.

Baca Juga :  Duit Ringgit makin kritikal, rakyat Singapura Q panjang ‘panik’ tukar dengan Dolar
Dah usia 111 tahun tapi masih gagah berpuasa, warga emas ini jadi perhatian
Isu subsidi petrol sedang hangat diperdebat, harga minyak naik dalam masa terdekat?

CATEGORIES