Robot penjelajah China temui air di permukaan kawah bulan

Robot penjelajah China temui air di permukaan kawah bulan.Pada tahun 2009, NASA mengumumkan telah menemui molekul udara di permukaan bumi. Tetapi disebabkan imej yang ditangkap kamera mempunyai resolusi rendah, agak sukar mengetahui di mana air boleh ditemui dalam bulan. Semua itu dijawab menerusi satu kajian yang diketuai penyelidik Akademi Sains China (CAS) yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances baru-baru ini.

Kajian ini berdasarkan sampel kajian debu dan batu yang dikumpul oleh prob penjelajah China, Chang’E-5. Prob penjelajah ini mendarat di satu lembah gelap bulan yang dipanggil Oceanus Procellarum – ‘laut’ basalt termuda di bulan dengan usia dua bilion tahun. Pada Disember 2020, ia kembali ke bumi dengan sampel batu dan debu seberat 1.7 kilogram.

Chang’E-5 turut dilengkapkan dengan Spektrometer Mineralogi Bulan yang mengukur panjang gelombang yang ada kaitan dengan molekul udara atau hidrosil yang bergabung dengan molekul lain. Pada akhir kajian, mereka mendapati wujud penyerapan udara sekitar 2.85 mikrometer. Dengan kadar air yang rendah, ia memerlukan lebih banyak batu dipecahkan bagi menghasilkan udara untuk diminum.

Robot penjelajah China temui air di permukaan kawah bulan

Tetapi itu tidak bermakna kemungkinan koloni di bulan tidak dapat direalisasikan. Ini kerana terdapat sejenis batu gunung berapi yang wujud di bulan yang dikenali sebagai CE5. Batu ini mempunyai garisan penyerapan yang kuat. Sekiranya astronomi dapat menemui lokasi yang tepat, maka lebih banyak air boleh ditemui komuniti.

Satu lokasi yang dijangka mempunyai simpanan air yang banyak di bulan ialah kawasan perangkap sejuk sekitar kawasan kutub di bulan. Tidak seperti Oceanus Procellarum yang terdedah kepada cahaya matahari, kawasan kutub bulan tetap gelap. Ini sekaligus meningkatkan peluang penemuan udara di bulan dan kemungkinan koloni manusia di situ.

Baca Juga : Saintis temui sesuatu yang menakutkan pada jarak 2km dibawah lapisan ais Kutub Selatan
Lelaki terjumpa cincin purba di hutan, terkejut bila ketahui harga cecah RM360 ribu
Ini cara betul masuk gear kereta auto waktu parking, ramai tersalah buat

CATEGORIES