Khairuddin gugur bukan kerana MN, tapi…. – Tuan Ibrahim

Khairuddin gugur bukan kerana MN, tapi. Tuan Ibrahim berkata, pengguguran Ahli Parlimen Kuala Nerus Mohd Khairuddin Aman Razali sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat selepas kurang dua bulan dilantik memegang jawatan itu, tiada kaitan dengan Muafakat Nasional (MN), kata Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau berkata, perubahan yang berlaku adalah perkara biasa dan bukan isu hangat.

Khairuddin gugur bukan kerana MN, tapi.... - Tuan Ibrahim

Baca Juga : Setelah sah dipecat, akhirnya Khairuddin bersuara
Presiden Pas sahkan pemecatan Khairuddin
Setelah Khairuddin digugurkan, Nasrudin ungkit nostalgia pertembungan Hadi dengan Nik Aziz

Katanya, pengguguran itu bagi melantik individu lain yang mempunyai kepentingan dalam konteks jawatankuasa parti berkenaan.

“Khairuddin dicadang dilantik (semula) oleh Presiden (Abdul Hadi Awang) dan kemudian Presiden tarik balik cadangan itu selepas kita mesyuarat, Presiden ada cadangan nama lain dan beliau (Mohd Khairuddin) digugurkan.

“Jadi tidak ada kaitan dengan MN, ini masalah dalaman parti. (Maka) tak ada isu sangat. Khairuddin juga masih kekal cuma tidak berada dalam AJK PAS Pusat, ada program-program lain yang diuruskannya,” katanya, menurut laporan Mingguan Malaysia.

Pada 23 November lalu, Khairuddin adalah antara tiga pemimpin tertinggi PAS yang dilantik semula sebagai AJK Pas bagi sesi 2021-2023 selepas tewas dalam parti pemilihan di samping Mohd Zuhdi Marzuki dan Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Bagaimanapun, Hadi pada Jumaat lalu mengesahkan mengesahkan pengguguran Khairuddin dan berkata, pengguguran mana-mana pemimpin adalah perkara biasa dalam parti itu sama ada diberhentikan atau ditukarkan.

Semalam, FMT melaporkan Khairuddin membayangkan penggugurannya itu berkaitan dengan desakannya mahukan parti itu mengutamakan kerjasama dengan Umno menerusi Muafakat Nasional (MN).

Ditanya oleh FMT, sebab beliau digugurkan, Khairuddin hanya berkata “boleh baca apa yang tersirat.”

Baca Juga : Bos Mydin dedah harga makanan kering pula bakal naik
Netizen kecut perut tengok aksi ‘Oyen’ curi makanan singa dalam kandang

 

CATEGORIES