Empangan Pergau sering disalahkan setiap kali banjir melanda Kelantan, ini fakta yang perlu diketahui

Maklumat sebenar mengenai Empangan/Stesen Jana eletrik (SJ) Pergau.

Mengikut data kajian hidrologi semasa projek, aliran air dari skim SJ Pergau menyumbang hanya 3% dari keseluruhan pengaliran air Sg Kelantan.

Panjang Sg Pergau ke empangan sejauh 5 km sahaja.

Empangan Pergau sering disalahkan setiap kali banjir melanda Kelantan, ini fakta yang perlu diketahui

Empangan/Stesen Jana eletrik (SJ) Pergau.

Luas takungan empangan Pergau hanya =4.5 km² jika dbandingkan Kenyir =300km² ; Temengor/Banding = 200km² ; Bakun =. 700km²

Yang special bagi SJ Pergau ialah, walaupun tasiknya kecil kiranya 100 kali lebih kecil dari Kenyir tapi kuasa penjanaanya lebih besar iaitu SJ Pergau = 600 MW ; SJ Kenyir = 400 MW ; SJ Temengor 320MW ; SJ BAKUN 1200MW.

Orang awam terkeliru, kerana mengandaikan air dari SJ Pergau sangat banyak kerana janakuasanya berkuasa besar, iaitu stesen hidro yg terbesar di semenanjung Malaysia, 150% lebih besar dari Kenyir.

Secara lojiknya air Pergau seharusnya 150% lebih banyak dari Kenyir, tapi realitinya air Pergau adalah hanya 1% sahaja dari Kenyir.

Kelebihan penjanaan kuasa generator di Pergau adalah kerana airnya terjun lebih tinggi iaitu 600M head/60 bar pressure ; Kenyir hanya 100M head/10 bar pressure ; Bakun 300M head/30 bar pressure.

Sebagai perbandingan, tekanan air dari hos bomba yang normal adalah 8 bar.

Kuasa penjanaan hidro adalah berkadar kepada kuanti air dan tekanan/ pressure air melepasi turbin.

Air dari SJ Pergau lalu ikut aliran berikut:-

SJ Pergau ke kg Lawar ke kg Gunong/Batu Melintang ke Jeli ke Kuala Balah ke Dabong bertemu dengan Sg Galas yang melalui Gua Musang dan Sg Nenggiri/ Betis dari lojing. Dari Dabong air Sg Kelantan ke Kuala Krai dan jumpa Sg Lebir dari taman negara sempadan Terengganu / Pahang / Kelantan.

Jadi Kuala Krai adalah tempat pertemuan semua sungai-sungau besar di Kelantan (Nenggiri/ Betis , Galas , Pergau, Lebir).

Aliran air Sg Kelantan seterusnya mengalir dari Kuala Krai ke Tanah Merah ke Pasir Mas ke Kota Bharu ke Kuala Besar terus ke Laut China Selatan.

Jadi tak perlu risau pasal air SJ Pergau boleh memburukkan lagi banjir di Kelantan kerana contribution airnya hanya 3% saja ke Sg Kelantan dan kawasan takungan (Tasik Pergau) adalah kecil iaitu 1% dari Tasik Kenyir.

SJ Pergau selalu dikambing hitam bila berlaku banjir di Kelantan. Ianya akan jadi topik hangat perbualan terutamanya di kedai kopi kerana ceritanya memang boleh direka menarik.

Punca sebenar penyebab pertambahan buruknya kejadian banjir tidak diketahui umum.

Satu lagi kenyataan, air dari SJ Pergau mengalir ke Sg Kelantan bukan ke Sg Golok.

Sumber : Mohd Zainuzzaman bin Dollah
Bekas Jurutera TNB Hydro Pergau

SUMBER :

BACA JUGA : Belum pun lumpur rumah mangsa banjir dibersihkan, lori balak mula beraksi kembali
Tular dakwaan Zakir Naik ditaja restoran mamak RM175,000 sebulan?

CATEGORIES