Waspada semua, 2 Sub varian Omicron dikesan di Malaysia

Waspada semua, 2 Sub varian Omicron dikesan di Malaysia. Malaysia mengesan dua kes BA.5 dan satu BA.2.12.1, iaitu sub varian Omicron.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ini kali pertama varian itu di kesan dalam negara.

“Kedua-duanya dikategorikan oleh WHO (Organisasi Kesihatan dunia) sebagai VOC-LUM (jenis di bawah pemerhatian) di bawah varian Omicron. Setakat ini, faktor risiko kekal sama,” katanya dalam ciapannya, semalam.

Kedua-dua varian dilaporkan sebagai versi untuk lebih mudah berjangkit berbanding virus asal SARS-CoV-2.

Sementara itu Khairy dalam video yang dimuat naik dalam Twitter WHO semalam, berkata Malaysia sudah memastikan perancangan yang disediakan Kementerian Kesihatan bagi orang ramai memutuskan untuk sama ada mereka divaksin atau tidak (untuk Covid-19), adalah semudah mungkin.

Waspada semua, 2 Sub varian Omicron dikesan di Malaysia

“Kementerian Kesihatan tahu bahawa akan ada keraguan (dalam mendapatkan vaksin Covid-19). Permudahkan (vaksinasi) untuk mereka (rakyat Malaysia), buat ia boleh difahami, terjemahkannya kepada seberapa banyak dialek yang mungkin, dapatkan petugas kesihatan pergi ke komuniti yang terpinggir jauh di pedalaman untuk membawa vaksin kepada mereka,” katanya.

Khairy berkata perkara itu bukan sahaja mengenai berkomunikasi tetapi ia berkaitan untuk membuat orang ramai mengubah tingkah laku mereka, menyesuaikan tingkah laku mereka lebih daripada Covid-19, sains tingkah laku sebenarnya adalah barisan pertahanan pertama untuk penjagaan kesihatan awam.

“Jika anda boleh membuat orang berkelakuan berbeza untuk mempunyai tabiat menjaga kesihatan, untuk pergi mendapatkan vaksinasi mereka, maka ini akan memperkuatkan semua perkara dalam sistem penjagaan kesihatan,” katanya.

Khairy menjawab soalan mengenai bagaimana Malaysia menggunakan sains tingkah laku dalam kempen vaksinasi Covid-19.

BACA:

Anda mungkin ada wang yang tak dituntut, semak di sini

Aisyah Azman nak cari lelaki berpendidikan, senang nak ‘settle’ kalau ada masalah

Ifa Raziah tak pakai gelaran ‘Datuk’ sebab takut susah dapat tajaan