Tanah Runtuh : Banglo, kolam renang habis hanyut di Hulu Langat

Tanah Runtuh : Banglo, kolam renang habis hanyut di Hulu Langat.Kejadian tanah runtuh itu bermula dari bahagian belakang sebuah banglo sebelum berlaku pergerakan tanah menyebabkan kediaman lain turut rosak teruk,” kata Pengerusi Jawatankuasa Komuniti Kemensah, Mohd Fazil Abdullah.

Sebahagian banglo itu dan kolam renangnya turut ‘mengelongsor’ ke sungai berdekatan.

Bagaimanapun, menurut Mohd Fazil, kejadian itu tidak membabitkan kemalangan jiwa tetapi hanya kesan kerosakan sangat teruk berlaku dan penduduk juga tidak dibenarkan masuk ke kawasan itu kerana risiko keselamatan.

Menurutnya, setakat ini seramai 28 penghuni kediaman Kemensah Height di sini, yang terjejas dipindahkan ke sebuah dewan di AU5 sejak 9.30 malam tadi.

Tanah Runtuh

“Pagi ini, saya sempat bersama Orang Kaya Gombak dan wakil rakyat masuk ke dalam (lokasi) untuk meninjau keadaan tanah runtuh terbabit.

“Cuma rumah di sebelah kiri dan kanan banglo terbabit terjejas teruk,” katanya.

Harian Metro semalam melaporkan 28 keluarga dari 19 rumah teres dua tingkat di Kemensah Height itu dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) susulan kejadian tanah runtuh.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Norazam Khamis dilaporkan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada 9.33 malam.

“Sepasukan anggota bomba bersama beberapa jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Ampang dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba, kami mendapati berlaku tanah runtuh di bahagian belakang 19 rumah di kawasan terbabit,” katanya.

Berita Penuh : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/09/756336/kolam-renang-belakang-banglo-mengelongsor-ke-sungai

BACA: Peguam terkenal rancang pembunuhan dirinya sendiri

CATEGORIES