Sinopharm, Johnson & Johnson lulus bersyarat untuk vaksinasi negara

Sinopharm, Johnson & Johnson lulus bersyarat untuk vaksinasi negara. Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) meluluskan penggunaan secara kecemasan produk vaksin COVID-19 Sinopharm dan Johnson & Johnson, pada Jumaat.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin tersebut dipantau dan dinilai berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.

“Ini bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) bagi produk-produk vaksin tersebut kekal positif.

Sinopharm

“KKM akan sentiasa mempertingkatkan tahap kesihatan awam dalam memerangi wabak COVID-19 melalui perolehan bekalan vaksin yang telah dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD.

“Kelulusan tersebut diberikan selepas Mesyuarat PBKD Kali Ke-361 Berkenaan Pendaftaran Vaksin COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan, pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, Kerajaan juga komited untuk memastikan penduduk dewasa Malaysia mencapai imuniti kelompok (herd immunity) selaras dengan sasaran Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Malaysia telah meluluskan beberapa jenis vaksin COVID-19 secara kecemasan, antaranya AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac, CanSino dan terbaharu Sinopharm serta Johnson & Johnson.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/vaksin-covid19-malaysia-lulus-penggunaan-kecemasan-sinopharm-johnson-johnson-308706

Jikaq terlepas: Selepas TH, kerajaan PN digesa tubuh RCI untuk kes Adib dan Tommy Thomas