Saintis temui 100 gunung berapi dibawah litupan ais Antartika

Saintis temui 100 gunung berapi dibawah litupan ais Antartika.Walau zaman dah moden tapi byk lagi isi dunia yg penuh misteri. Ini menjadi motivasi kepada sekumpulan saintis untuk membuat kajian di Antartika dan akhirnya selepas berbelas tahun, mereka temui “sesuatu” yang mengejutkan2km di bawah lapisan ais yang tebal itu. Sangat menakutkan. Subhanallah. ??

 

Saintis berjaya menemui satu kawasan besar gunung ber4pi di permukaan Bumi. yang berada dua kilometer di bawah permukaan luas lapisan ais yang menyelimuti kawasan luas Antartika.

Penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Edinburgh, Scotland, telah menemui hampir 100 gunung berapi – yang paling tinggi adalah setinggi Gunung Eiger, yang tingginya hampir 4,000 meter di Switzerland.

Perkara yang paling terkenal dari Gunung Eiger adalah bahagian utaranya yang berupa batuan dan ais setinggi 1,800 meter. Bahagian tersebut bernama Eigerwand atau Nordwand, bahagian utara terbesar di Alpen. Para ahli geologi berkata, , kemungkinan besar wilayah itu akan menjadi kawasan paling padat gunung berapi di dunia, lebih besar dari Afrika Timur, di mana Gunung Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot dan semua gunung berapi aktif lain tertumpu.

Letusan akan buatkan ais cair

Saintis temui 100 gunung berapi dibawah litupan ais Antartika

Aktiviti dari gunung berapi boleh menimbulkan kesan yang membimb4ngkan, kata para ahli geologi. Apa yang men4kutkan adalah l3tusan gunung-gunung berapi ini akan semakin memberi kesan bu ruk kepada pencairan ais di sana. Dan hasilnya kemungkinan ada bandar besar di dunia yang bakal ditengg3lami air.

“Jika salah satu gunung berapi ini mel3tus, perkara itu selanjutnya boleh mer0sakkan lapisan ais bahagian barat Antartika,” kata Robert Bingham, dari Universiti Edinburgh, kepada Guardian. Apa pun yang menyebabkan pencairan ais – yang pasti akan berlaku l3tusan – kemungkinan akan mempercepatkan aliran ais ke laut.”

Persoalannya adalah, seberapa aktifkah gunung berapi ini?

Itu adalah sesuatu yang perlu kita perlu pastikan secepat mungkin. Kaji selidik Gunung Berapi Edinburgh, yang dilaporkan dalam siri penerbitan khas Geological Society, antaranya mengkaji bahagian bawah lapisan ais Antartika barat.

Puluhan gunung berapi telah ditemui

Setelah pasukan itu berjaya mengumpulkan hasilnya, dilaporkan ada 91 gunung berapi baru yang sebelumnya tidak pernah diketahui. Sebelum ini mereka telah menemui sebanyak 47 gunung berapi. Gunung berapi yang baru ditemui mempunyai ketinggian dari 100 m hingga 3,850 m.

Kesemuanya diliputi lapisan ais tebal yang kadang-kadang terletak pada lapisan yang tebalnya lebih 4km di rantau itu. Gunung berapi itu aktif dan tertumpu di kawasan yang dikenali sebagai pecahan Antartika barat, yang membentang 3,500 km dari pentas ais Antartika Ross menuju Semenanjung Antartika.

BACA JUGA :

‘Kem Azmin’ mula beransur-ansur meninggalkan Bersatu
‘Sex Delivery’ aktif di Lembah Klang
Isu Azam Baki : 6 ahli LPPR cuba jauhkan diri dari pandangan Pengerusi

CATEGORIES