Partikel keluli tahan karat ditemui dalam vaksin Moderna

Kumpulan vaksin Moderna yang dilaporkan tercemar di Jepun, dikesan mengandungi partikel keluli tahan karat, menurut syarikat farmaseutikal itu, semalam.

Bagaimanapun, Moderna memaklumkan, ia tidak dijangka memberi ‘risiko tidak sewajarnya terhadap keselamatan pesakit.’

Firma bioteknologi Amerika Syarikat (AS) itu sedang berdepan isu besar di Jepun, apabila lebih sejuta dos Moderna digantung susulan laporan bendasing ditemui dalam bebuli vaksin COVID-19 terbabit.

Partikel keluli tahan karat ditemui dalam vaksin Moderna

Pihak berkuasa juga sedang menyiasat kematian dua lelaki yang menerima suntikan dos daripada satu kumpulan vaksin dilaporkan tercemar itu.

Namun, punca kematian mereka masih belum dikenal pasti, setakat ini.

Dalam satu kenyataan bersama dengan Takeda yang juga rakan kerjasama di Jepun, Moderna berkata, pencemaran dalam satu daripada tiga lot vaksin digantung itu dikesan membabitkan kelemahan saluran pengeluaran di sebuah kilang yang dikendalikan kontraktornya di Sepanyol, ROVI Pharma Industrial Services.

“Kewujudan partikel keluli tahan karat terbabit yang jarang berlaku dalam vaksin Moderna, tidak memberi risiko tidak sewajarnya terhadap keselamatan pesakit.

“Ia juga tidak memberi kesan buruk terhadap profil manfaat / risiko produk berkenaan,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, partikel metalik pada saiz terbabit yang disuntik ke dalam otot, berkemungkinan menyebabkan reaksi di lapangan tetapi dijangka tidak lebih daripada itu.

“Keluli tahan karat lazim digunakan dalam rawatan injap jantung, penggantian sendi dan jahitan serta cantuman membabitkan logam.

“Justeru, suntikan yang mengandungi partikel dikenal pasti dalam lot vaksin di Jepun itu tidak dijangka mengakibatkan peningkatan risiko perubatan,” katanya.

Setakat ini, Moderna berkata, tidak ada bukti yang menunjukkan dua kematian terbabit berkait dengan suntikan vaksin itu, dan ‘kaitannya buat masa ini dianggap sebagai kebetulan.’ Siasatan masih diteruskan.

Minggu lalu, Jepun menggantung penggunaan kira-kira 1.63 juta dos Moderna di seluruh negara itu.

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/dunia/amerika/2021/09/858858/vaksin-tercemar-di-jepun-mengandungi-partikel-keluli-tahan-karat

BACA JUGA : Terkini !!! Yan banjir lagi : Air sungai melimpah, penduduk cemas

CATEGORIES