Parti MUDA juga terbuka untuk orang tua, kata Syed Saddiq

Parti MUDA juga terbuka untuk orang tua.Tidak ada had usia ditetapkan bagi sesiapa untuk menyertai Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), malah mereka juga boleh bertanding untuk merebut jawatan tertinggi dalam parti, kata presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Menurutnya, parti itu dapat disertai individu pelbagai bangsa dan agama, daripada setiap peringkat usia, tidak kira yang menetap di bandar mahupun luar bandar.

“Kita akan mengadakan pemilihan parti sendiri dan sesiapa juga boleh bertanding untuk jawatan tertinggi,” katanya dalam ciapan di Twitter.

“MUDA untuk semua bangsa dan agama. Untuk yang hidup di tengah kotaraya dan pinggir desa. Untuk tua dan muda.”

Parti MUDA juga terbuka untuk orang tua, kata Syed Saddiq

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan warganet sama ada jawatannya akan dicabar, dan sama ada rakyat bukan Bumiputera dapat bertanding berdasarkan merit.

Terdahulu dilaporkan MUDA akhirnya didaftarkan secara rasmi sebagai parti politik pada pada 23 Dis, selepas lebih setahun berjuang untuk mendapatkan kebenaran.

Syed Saddiq berkata, partinya menerima lebih 60,000 permohonan keahlian sebelum ini dan angka itu dijangka bertambah dengan sistem pendaftaran secara atas talian yang lebih mudah dicapai.

Jelasnya, MUDA menggunakan pendekatan itu bagi mengelakkan timbul sebarang kerenah birokrasi, dengan mengutamakan proses pendaftaran yang lebih telus dan terbuka.

BACA: Sembur tahi cicak guna waterjet, Vida minta netizen henti kutuk Rina
Air pasang besar di 4 negeri, berisiko alami banjir
6 kajian awal dapati Omicron hanya jangkiti bahagian tekak, bukan paru-paru

CATEGORIES