Panas !!! Agong jumpa semua ketua parti serentak hari ini

Agong

Yang di-Pertuan Agong memanggil semua ketua parti menghadapnya di Istana Negara esok berhubung pelantikan Perdana Menteri dan pembentukan kerajaan baharu susulan peletakan jawatan Muhyiddin Yassin.

“Pertemuan ini akan berbeza daripada yang sebelum ini kerana Yang di-Pertuan Agong mahu berjumpa semua pemimpin serentak,” seorang pemimpin kanan parti memberitahu The Malaysian Insight.

Setakat ini, empat parti politik – iaitu Umno, PAS, DAP dan Pejuang – sahkan akan ke Istana Negara esok (hari ini).

“Presiden (Ahmad Zahid Hamidi) dengarnya dijemput menghadap ke Istana Negara petang esok,” kata Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan memberitahu Malaysiakini.

Beliau berkata pertemuan itu dijangka berlangsung pada pukul 2 petang.

Muhyiddin Agong

Sebelum ini FMT mengesahkan pemimpin Pakatan Harapan (PH) diminta bersiap sedia untuk menghadap Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah bagi menyuarakan pandangan mereka berhubung siapa yang patut menerajui kerajaan baharu, susulan kejatuhan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Seorang pemimpin pembangkang yang enggan dinamakan berkata, pemimpin PKR, DAP dan Amanah dimaklumkan mengenai pertemuan itu hari ini.

Pada Februari tahun lalu, Agong memanggil setiap Ahli Parlimen menghadap secara berasingan bagi mengesahkan calon Perdana Menteri mereka selepas Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan susulan Langkah Sheraton.

Muhyiddin kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri dan membentuk kerajaan Perikatan Nasional yang bertahan hanya 17 bulan.

Ahli Parlimen Pagoh itu hilang sokongan majoriti selepas 15 Ahli Parlimen Umno menarik balik sokongan kepada beliau.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/16/laporan-agong-jumpa-pemimpin-parti-parti-politik-serentak-esok/

 

BACA JUGA :

“Konon tak nak bersekongkol dengan kleptokrat”, netizen bengang dengan lakonan Muhyiddin

Panas !!! Akhirnya Khalid Samad buka mulut di ‘offer’ PN

Panas !!! Azmin, Zuraida sedang atur langkah baharu?

Artikel ini disiarkan pada 17/08/2021

COMMENTS