Menteri Pas sekarang berjaya raih sokongan 80 peratus rakyat – Takiyuddin

Wakil rakyat PAS dalam kerajaan sekarang mendapat 80% sokongan rakyat, menurut tinjauan baru-baru ini.

Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata menteri dan timbalan menteri daripada PAS mendapat keyakinan rakyat kerana nilai agama mereka.

Menteri Pas sekarang berjaya raih sokongan 80 peratus rakyat - Takiyuddin
Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, wakil parti telah berkhidmat kepada rakyat dengan memuaskan dengan prinsip dan maruah, dan ini memberi keyakinan kepada mereka.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan bila dan siapa yang menjalankan tinjauan itu.

“Wakil PAS dalam kerajaan, walaupun berlatar belakang agama, berkhidmat dengan kerajaan secara profesional,” katanya.

Takiyuddin berkata demikian dalam ucapan penggulungannya pada perhimpunan agung ke-67 parti itu yang berlangsung di Kuala Terengganu, yang berakhir hari ini.

Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man adalah menteri alam sekitar dan air, naib presidennya senator Idris Ahmad adalah menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dan Takiyuddin adalah menteri tenaga dan sumber asli.

Lima daripada wakil PAS memegang jawatan timbalan menteri termasuk Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff (Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat); Datuk Awang Hashim (Kementerian Sumber Manusia); Datuk Ahmad Amzad Hashim (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi); Nik Muhammad Zawawi Salleh (Kementerian Pertanian dan Industri Makanan); dan Datuk Ahmad Marzuk Shaary [Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)].

Takiyuddin berkata wakil rakyat telah berkhidmat kepada rakyat dengan memuaskan dengan prinsip dan maruah, dan ini memberi keyakinan kepada rakyat.

Beliau juga berkata parti itu tidak lagi mengalami masalah kewangan kerana semua wakil rakyatnya perlu menyumbang dana kepada parti setiap bulan.

Beliau berkata menteri perlu mencarum RM8,000 sebulan dan timbalan menteri perlu membayar RM7,000 sebulan.

“Semasa Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan, terdapat pemotongan gaji untuk menteri kabinet,” katanya.

PAS mempunyai 845,920 ahli aktif dan kira-kira 50,000 ahli tidak aktif dengan jumlah 7,618 cawangan dan operasi di 197 bahagian daripada 222 kawasan parlimen.

Sayap remajanya mempunyai 185 bahagian, manakala sayap wanita beroperasi dalam 182 bahagian.

BACA JUGA : Guna Vellfire jimat RM3 sebulan, kata MOF
PRN Melaka : Calon positif Covid-19 boleh bertanding – SPR