Johari Abdul disebut speaker dewan rakyat yang baru

Johari Abdul disebut speaker dewan rakyat yang baru

Johari Abdul disebut speaker dewan rakyat yang baru. Bekas Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul dilaporkan mengesahkan namanya antara calon yang dicadangkan sebagai Speaker Dewan Rakyat.

Adun Gurun PKR itu memberitahu Malaysiakini bahawa beberapa nama telah pun dikemukakan oleh pelbagai pihak dan difahamkan namanya adalah antara mereka.

“Mungkin [saya akan menjadi penceramah],” kata Johari dipetik.

Ketua Pembangkang DUN Kedah itu ditawarkan jawatan Speaker pada 2018 apabila Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya selepas pilihan raya umum ke-14 tetapi beliau menolaknya kerana mahu mengekalkan jawatannya dalam DUN.

Perlembagaan menyatakan seseorang ADUN yang dipilih sebagai Speaker Dewan Rakyat perlu menarik diri daripada Dewan Undangan Negeri.

Johari Abdul disebut speaker dewan rakyat yang baru

Malaysiakini juga berkata bahawa mereka telah mengetahui bahawa kerajaan telah menyerahkan Ahli Parlimen Cameron Highland BN Ramli Md Nor dan satu lagi nama daripada DAP untuk jawatan Speaker.

Ramli, yang merupakan pemangku timbalan speaker tidak memberi maklum balas kepada Malaysiakini pada masa artikel ini ditulis.

Ini berikutan bekas menteri undang-undang de facto Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan bekas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dikhabarkan akan dinamakan sebagai nama cadangan kerajaan untuk peranan itu.

Perikatan Nasional (PN) juga sebelum ini berkata mereka telah mengemukakan calon bagi jawatan Speaker Dewan Rakyat tanpa mendedahkan nama.

Parlimen akan bersidang selama dua hari pada 19 Disember dengan memilih Speaker baharu dan mengusulkan undi percaya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai keutamaan.

BACA:

Ramai puas hati dengar jawapan Salahuddin tentang isu kos sara hidup

Anak Zahid diangkat jadi Pengerusi MQ Tech

Inilah basikal termahal di dunia, boleh beli Banglo 2 buah

CATEGORIES