Ini punca mengapa individu tak lengkap vaksin ‘terlepas’ buat umrah

nelayan Langkawi

Ini punca mengapa individu tak lengkap vaksin ‘terlepas’ buat umrah.Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengakui berlaku kekeliruan antara agensi kerajaan yang melakukan pemeriksaan terhadap individu tanpa vaksin yang bebas keluar masuk ke negara ini melalui lapangan terbang antarabangsa.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, sepatutnya sebelum penumpang berlepas dan mahu mengambil pas pelepasan, syarikat penerbangan memeriksa sijil vaksinasi terlebih dulu.

“Sepatutnya sebelum mereka ambil pas pelepasan di situlah kena periksa.

“Di sinilah berlaku sedikit kekhilafan dan kita sedang menentukan siapa barisan hadapan (agensi kerajaan) yang seharusnya boleh menentukan sama ada individu atau pengembara boleh diberi pas pelepasan atau tidak,” katanya selepas menghadiri Program Mekar anjuran Jabatan Pendaftaran Negara di Taman Sri Nanding, di sini, hari ini.

Menurutnya, pihaknya akan berbincang dengan semua syarikat penerbangan berhubung kekeliruan yang berlaku supaya perkara itu tidak berulang lagi.

“Ketika melalui pemeriksaan Jabatan Imigresen pula, apabila kita sudah melakukan pemeriksaan berkaitan dokumentasi perjalanan dan individu itu memiliki pas pelepasan maka kita benarkan dia lalu,” katanya.

Beliau berkata, pemeriksaan berkaitan individu yang sudah divaksin atau tidak adalah sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini namun akan diperbaiki secepat mungkin.

“Kita akan bincang semula dengan semua syarikat penerbangan supaya mereka dapat memperbaiki lagi proses pemberian pas pelepasan kepada mana-mana individu atau penumpang mereka, sebagai contoh sebelum pas pelepasan diberikan, pekerja di kaunter penerbangan boleh memeriksa sama ada individu itu sudah divaksin atau belum,” katanya.

Hamzah turut menyelar pihak tertentu yang cuba menyalahkan agensi kerajaan apabila ada individu yang positif Omicron dan tidak mempunyai rekod vaksinasi Covid-19 bebas keluar masuk kerana ianya adalah sesuatu yang tidak dijangka.

BACA JGA :

PKP hanya sesuai sebelum vaksin ditemui, kata pakar
Siapa yang akan siasat Azam Baki?
Ini cara betul masuk gear kereta auto waktu parking, ramai tersalah buat

CATEGORIES