Ini kisah bekas Permaisuri yang sanggup tinggalkan istana semata-mata nak berkahwin dengan P Ramlee!

Ini kisah bekas Permaisuri yang sanggup tinggalkan istana semata-mata nak berkahwin dengan P Ramlee!

Noorizan binti Mohd Noor atau lebih dikenali sebagai Noorizan, merupakan seorang pelakon filem di tanah melayu dan beliau juga merupakan bekas isteri kepada P Ramlee.

Setelah Noorizan berpisah dengan suami pertamanya iaitu merupakan seorang pegawai Kastam, Beliau telah disunting oleh Sultan Perak ke-32.

Ini kisah bekas Permaisuri yang sanggup tinggalkan istana semata-mata nak berkahwin dengan P Ramlee!

DYMM Sultan Yussuff Izzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah (Sultan Perak Ke-35) dan ayahanda kepada Sultan Azlan Muhhibuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Shah (Sultan Perak Ke-34) sebagai isteri kedua pada sekitar tahun1954 ketika berusia 27 tahun.

Pada tahun 1955, Noorizan diberikan gelara Yang Teramat Mulia Permaisuri oleh suaminya itu. Almarhum telah mangkat pada tahun 1963 di Istana Iskandariah ketika berusia 72 tahun. Sebentuk cincin biru yang kini masih tersimpan di Arkib Negara Malaysia adalah antara kenangan cinta Almarhum Sultan Yussuff kepada Noorizan.

Kehadiran P. Ramlee Mengubah Hidup Noorizan
Pada tahun 1955, seniman P Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh telah membuat persembahan di Perak atas titah Almarhum Tuanku. Ada rumor mendakwa, Almarhum Tuanku ada berpesan kepada Permaisuri Noorizan agar tidak memandang tepat kepada mata P Ramlee kerana Almarhum Tuanku mengetahui seseorang wanita akan jatuh cinta jika menatap mata P Ramlee.

Rumor itu tersebar dan mengatakan Permaisuri Noorizan telah terkena panahan mata P Ramlee lalu jatuh cinta kepada seniman muda itu. Noorizan dan P Ramlee hanya berhubung melalui telefon dan diketahui Almarhum Tuanku kerana bil telefon Istana melambung tinggi.

Almarhum Sultan Yussuff telah memutuskan untuk menceraikan Noorizan dan mengarahkannya untuk keluar dari Istana. Noorizan keluar dari Istana Perak sebagai seorang bekas isteri seorang Sultan dan hidup bersama P Ramlee.

Noorizan dan P Ramlee berkahwin pada 6 Februari Tahun 1955 ketika itu Noorizan berumur 28 tahun dan P. Ramlee berumur 26 tahun. P. Ramlee telah menghasilkan sebuah lagu khas untuk Noorizan sewaktu mereka masih bersama. Lagu “Tidurlah Wahai Permaisuri” merupakan hadiah buat seniwati Noorizan.

Seniman P. Ramlee juga telah mengubah sebuah lagu yang liriknya ditulis oleh pengarah Jamil Sulong berjudul “Berkorban Apa Saja” yang dituju khas untuk Noorizan kerana sanggup meninggalkan Istana dan segala kemewahan demi sebuah percintaan.

Penceraian Dengan P. Ramlee Menjadi Sebuah Duka

Rumah tangga mereka pada awalnya tampak bahagia namun ikatan yang penuh warna-warni kahidupan tanpa dikurnai zuriat kecuali seorang anak tirinya Nasir P Ramlee, maka berakhir juga dengan talak satu pada 16 Oktober 1961.

Noorizan dan bekas suaminya P. Ramlee tetap menjalinkan hubungan yang baik dan saling hormat menghormati satu sama lain. Noorizan pulang ke Kuala Lumpur seorang diri dengan menginapi sebuah hotel di ibukota untuk memulakan kehidupan yang baru.

Pada tahun 1972, P. Ramlee mengembalikan semula gelaran Permaisuri kepada Noorizan melalui filem Laksamana Do Re mi dengan memegang watak sebagai Permaisuri Kerajaan Pasir Dua Sebutir.

BACA: “Hadirnya nenek buat ibu penat, diperlaku macam bibik ibu tetap ikhlas, aku tak sengaja dengar nenek hina ibu, tak sanggup dengar”