Hujan diramal berterusan hingga tahun depan

Luruan Monsun yang dijangka berterusan sehingga 3 Januari 2022 di samping kesan sistem cuaca tekanan rendah di Laut China Selatan bakal menyebabkan hujan berterusan di beberapa negeri.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi, Muhammad Helmi Abdullah berkata, hujan berterusan diramalkan berlaku di timur Sabah sehingga 2 Januari dan barat Sarawak pula pada 29 hingga 31 Disember manakala di Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan pada 30 Disember-3 Januari.

“Berdasarkan analisis model MetMalaysia Weather Research and Forecasting Model (MMD-WRF), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) dan Global Forecast System (GFS), luruan monsun dijangka berterusan sehingga 3 Januari tahun depan.

Hujan diramal berterusan hingga tahu depan
Luruan Monsun yang dijangka berterusan sehingga 3 Januari 2022 di samping kesan sistem cuaca tekanan rendah di Laut China Selatan bakal menyebabkan hujan berterusan di beberapa negeri.

“Pada masa yang sama, terdapat sistem cuaca tekanan rendah di Laut China Selatan. Keadaan ini berpotensi menyebabkan hujan berterusan di timur Sabah, barat Sarawak, Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Muhammad Helmi, angin kencang dan laut bergelora di perairan Pantai Timur Semenanjung, utara Sarawak dan Sabah juga diramal berterusan sehingga 2 Januari 2022.

Oleh itu, beliau menasihatkan orang awam yang merancang perjalanan ke kawasan-kawasan berkenaan dinasihatkan sentiasa berwaspada dan peka dengan maklumat terkini.

“MetMalaysia terus memantau keadaan cuaca 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan akan mengeluarkan amaran hujan berterusan dan amaran ribut petir bila keadaan perlu,” katanya.

BACA JUGA : Ini penjelasan polis mengapa tahan ambulans dan benarkan konvoi PM lalu dahulu
Panas !!! Wanita Umno gesa ambil tindakan terhadap Ismail Sabri, sudah 2 kali langgar ketetapan parti