Gempar !!! Tajuddin jangka ada ‘kejutan’ buat Muhyiddin waktu pengundian di Parlimen kelak

Tajuddin jangka ada ‘kejutan’ buat Muhyiddin waktu pengundian di Parlimen kelak.

Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak akan membenarkan undi keyakinan untuk dikemukakan di Parlimen bulan depan jika dia tidak yakin bahawa dia mempunyai majoriti, menurut seorang ahli parlimen Umno yang bersekutu dengan perdana menteri.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata, walaupun banyak perbincangan mengenai Muhyiddin kehilangan sokongan majoriti Dewan Rakyat, ini tidak dapat dibuktikan sehingga Dewan mengundurkan diri.

“Jika dia tidak yakin, mengapa harus memilih suara percaya? Mengapa dia mesti membicarakannya jika dia tidak pasti, ”katanya kepada The Vibes hari ini.

A man of much controversy: Here's a list of the times Tajuddin made  headlines for all the wrong reasons | Malaysia | Malay Mail

Dengan demikian, dia mengatakan semua pihak harus bersabar dan menunggu sehingga kesahihan perdana menteri diuji sebelum menjatuhkan keputusan.

Ketika menunjukkan bahawa 14 anggota parlimen Umno telah menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin, seperti yang dinyatakan oleh pernyataan berkanun (SD) kepada Istana Negara, Tajuddin mengatakan ini tidak mencerminkan jumlah akhir.

“Anda hanya bercakap tentang apa yang dapat anda lihat (SD), tetapi apa yang anda tidak dapat lihat, yang anda tidak tahu. Kami hanya akan mengetahui bila D-Day akan tiba. Jadi, tunggu sahaja.

“Pada masa ini, anda tidak boleh mengatakan bahawa pihak tertentu yakin Muhyiddin telah kehilangan majoriti. Sebahagian daripada mereka yang menandatangani SD menarik balik sokongan mereka juga telah menandatangani dokumen berasingan yang menyatakan sokongan kepada pemerintah.

“Dalam politik, apa sahaja boleh berlaku. 14 ahli parlimen Umno itu mungkin akan kembali. Jadi, bagaimana anda mentafsirkan (nombor)? “

Pada 3 Ogos, presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, diiringi oleh 10 ahli parlimen parti, mengumumkan bahawa Majlis Tertinggi parti itu telah bersetuju untuk secara rasmi menarik sokongan Muhyiddin dan kerajaannya.

Dengan tekanan yang semakin meningkat bagi Muhyiddin untuk mundur berikutan kononnya kehilangan sokongan majoriti, perdana menteri mengumumkan pada hari berikutnya bahawa dia akan menguji kesahihannya di Parlimen bulan depan.

Kemudian pada hari Isnin, Umno mengemukakan dua surat yang disampaikan kepada Yang di-Pertuan Agong yang memberitahu raja bahawa 14 anggota parlimennya telah menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin, bersama SD.

Dalam sidang media maya hari ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah mengatakan undi keyakinan dijadualkan pada 7 September , berdasarkan urutan perniagaan Parlimen semasa.

Dewan akan bersidang pada 6 September untuk mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-14, dengan Agong juga diharapkan dapat memberikan ucapan kerajaan.

Berita Penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/38029/just-wait-for-d-day-pm-wouldnt-call-for-vote-if-he-was-unsure-of-winning-says-tajuddin

BACA JUGA : Abang Siti Sarah pula dimasukkan ke ICU kerana Covid-19

CATEGORIES