Waspada semua, laporan dedah ‘kiamat iklim’ makin dekat

Waspada semua, laporan dedah ‘kiamat iklim’ makin dekat. Malaysia tidak terkecuali daripada menghadapi kesan daripada situasi paras laut meningkat, ekosistem terganggu, kejadian cuaca ekstrem yang lebih kerap dan perubahan iklim.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah berkata, pemanasan global menyebabkan ketidakseimbangan ekosistem di bumi berikutan daripada proses peningkatan suhu di atmosfera, lautan dan daratan.

Menurutnya, antara faktor utama menyumbang kepada peningkatan suhu yang membawa kepada pencairan ais di kutub adalah adalah peningkatan gas rumah kaca akibat aktiviti manusia.

“Berdasarkan laporan Third National Communication and Second Biennial Update Report yang dikeluarkan oleh negara untuk Persidangan Konvensyen Rangka Kerja Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC), unjuran dibuat bagi Suhu Purata Tahunan sehingga 2030 dan 2050 di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

“Unjuran untuk 2030 bagi Semenanjung Malaysia 26.0 darjah Celsius hingga 27.4 darjah Celsius iaitu peningkatan antara 0.6 darjah Celsius hingga 0.9 darjah Celsius; Sabah 25.3 darjah Celsius hingga 26.9 darjah Celsius iaitu peningkatan 0.8 darjah Celsius hingga 10 darjah Celsius; Sarawak 25.6 darjah Celsius hingga 26.8 darjah Celsius iaitu peningkatan 0.6 darjah Celsius hingga 0.8 darjah Celsius.

Waspada semua, laporan dedah 'kiamat iklim' makin dekat

Baca Artikel Penuh