Varian berganda India, orang ramai bimbang status pekerja kedai mamak

Tiada pekerja dari India yang dibawa masuk mahu pun kembali semula ke negara ini selepas bercuti, kata Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan.

Beliau berkata pihaknya mengambil maklum kegelisahan masyarakat berhubung lonjakan kes Covid-19 di India tetapi tiada asas untuk mengaitkannya dengan pekerja warga India di restoran mamak di negara ini.

“Dalam tempoh dan keadaan sekarang ini, kami beri jaminan tiada pekerja dari India dibawa masuk untuk bekerja di restoran mamak atau pulang semula selepas bercuti.

“Kita juga buat saringan pekerja, ujian calitan, akur dengan keputusan dan langkah ditetapkan kerajaan, jadi memang tidak ada isu.

“Mungkin ada kegelisahan kalangan orang ramai bila melihat situasi di India, tapi tidak ada asas kalau nak kata varian di India boleh disebarkan pekerja di restoran mamak di sini,” lapor BH hari ini.

Varian mutasi berganda, B.1.617.1. yang mula ditemui di India kini dikesan tersebar ke hampir 30 negara di seluruh dunia termasuk Malaysia dengan kes pertama menerusi seorang warga negara India hasil saringan di Lapangan Terbang Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Mengulas lanjut, Jawahar berkata, pihaknya sering mengingatkan ahli supaya memastikan prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi oleh pekerja dan pelanggan.

“Kita jaga SOP cukup ketat, malah dalam beberapa minggu kebelakangan ini pihak berkuasa kerap menjalankan pemantauan dan pemeriksaan di restoran. Komitmen dan kerjasama ahli cukup baik setakat ini,” katanya lagi.

Berita Penuh :https://malaysiadateline.com/kedai-mamak-bebas-pekerja-dari-india/

COMMENTS

Wordpress (0)