Tiada lagi monopoli Touch N Go? Kerajaan perkenal sistem pembayaran terbuka untuk pengangkutan awam

Tiada lagi monopoli Touch N Go? Kerajaan perkenal sistem pembayaran terbuka untuk pengangkutan awam.

Kementerian Pengangkutan telah mengarahkan semua agensi termasuk pengusaha pengangkutan awam di bawah kementerian untuk melaksanakan sistem pembayaran terbuka.

Ini bermakna anda tidak perlu lagi menggunakan kad Touch ‘n Go secara eksklusif untuk menggunakan pengangkutan awam.

Tiada lagi monopoli Touch N Go? Kerajaan perkenal sistem pembayaran terbuka untuk pengangkutan awam

Walaupun, seperti yang dikongsikan oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke, proses ini akan mengambil tempoh beberapa bulan untuk agensi ini menyepadukan sistem pembayaran terbuka dengan betul.

“Sebagai contoh, jika anda menggunakan LRT, pada masa ini hanya terdapat 2 pilihan: pergi ke mesin layan diri dan beli token atau gunakan Touch ‘n Go (TnG). Jadi kami ingin memohon sistem pembayaran terbuka yang selain daripada TnG, apa-apa jenis kad, sama ada kad kredit atau debit, boleh disentuh ( atau diketuk ) dan dibenarkan masuk.”

“Kami akan memulakan sistem ini tidak lama lagi untuk pengangkutan awam, terutamanya di bawah Prasarana untuk bas, LRT, Transit Aliran Massa (MRT)… serta Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang telah diarahkan untuk mewujudkan sistem yang sama,” katanya. .

Tng 2Sumber: MyRapid

Menurut laporan Berita Harian , ini berlaku selepas Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim

(DSAI) berkongsi semasa sesi soal jawab terbuka di program Youth Empowerment Fair 2023 (YEF 2023), bahawa monopoli Touch ‘n Go mungkin dipertimbangkan semula kerana tiada kemajuan yang meyakinkan dalam sistem.

Apabila ditanya sama ada kerajaan mempunyai rancangan untuk melawat semula Touch ‘n Go, DSAI berkata, “Saya rasa anda betul”.

Walaupun agensi pengangkutan awam mesti mematuhi arahan Kementerian Pengangkutan untuk melaksanakan sistem pembayaran terbuka, sama ada ini akan digunakan untuk tol atau tidak bergantung sepenuhnya kepada Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

BACA:

“Jatuh cinta ketika cikgu sedang mengajar”, pelajar ini nekad kahwini cikgu sekolah sendiri

Bekas Presiden AS Donald Trump ditangkap, rupanya ini kesalahan yang dia buat