Terkini !!! Mesyuarat Kabinet Tergempar pukul 4 petang ini?

Mesyuarat Kabinet Tergempar pukul 4 petang ini. Desas-desus bertebaran bahawa satu mesyuarat kabinet tergempar akan berlangsung jam 4 petang ini.

Memetik laporan Utusan Malaysia, mesyuarat itu akan dihadiri oleh menteri-menteri dan timbalan menteri di bangunan Perdana Putra.

Kebiasaannya, mesyuarat kabinet diadakan pada Rabu dan hanya disertai menteri.

Mesyuarat kabinet tergempar itu diadakan selepas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tawaran rentas parti pada Jumaat ketika diasak untuk melepaskan jawatan kerana didakwa sudah hilang majoriti.

Terdahulu, seorang sumber dalaman memberitahu Malaysiakini kemungkinan besar perjumpaan petang ini akan diadakan di kediaman rasmi perdana menteri, Seri Perdana, Putrajaya.

Mesyuarat

“Pagi tadi ada satu perjumpaan di kediaman perdana menteri di Damansara. Kemungkinan perjumpaan ini diadakan di Seri Perdana buat masa ini,” kata sumber parti Bersatu itu.

Muhyiddin kini sudah tidak lagi mempunyai sokongan majoriti ahli parlimen selepas 15 ahli parlimen Umno menarik balik sokongan kepadanya.

Ekoran itu, Muhyiddin ketika berucap pada perutusan khas secara langsung melalui televisyen lewat petang semalam, mengumumkan beberapa tawaran kepada ahli parlimen pembangkang bagi mendapatkan sokongan bipartisan untuk kekal berkuasa dan membawa negara keluar daripada pandemik Covid-19.

Dia juga berkata tidak akan meletakkan jawatan dan kabinetnya bersetuju untuk mengadakan perbincangan dengan pemimpin parti dari luar PN menjelang undi percaya bagi menguji sokongan majoritinya di parlimen bulan depan.

Dia juga menawarkan cadangan supaya ketua pembangkang mendapat imbuhan setara dengan menteri kanan, serta menggubal undang-undang anti lompat parti.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/155548/BERITA/Nasional/Mesyuarat-kabinet-tergempar-petang-ini

BACA: Annuar Musa terus pertahan tawaran Muhyiddin, anggap sebagai matang

COMMENTS

Wordpress (0)