Tak larat nak kira duit sorang-sorang, warga emas panggil jiran tolong kira duit rupanya ini kerja warga emas ini masa muda

Tak larat nak kira duit sorang-sorang, warga emas panggil jiran tolong kira duit rupanya ini kerja warga emas ini masa muda. Terpaksa panggil jiran sekampung tolong kira duit,
“berguni-guni banyak ni..”.

Wang disimpan terlalu banyak, 16 jiran bantu tolong kirakan!

. Menabung memang banyak kelebihannya. Biarpun sekecil-kecil nilainya, bila dikumpul dan disimpan boleh menjadi jumlah yang banyak.

Tak larat nak kira duit sorang-sorang, warga emas panggil jiran tolong kira duit rupanya ini kerja warga emas ini masa muda

Biyok, 81 hanyalah seorang warga emas yang hidup sederhana di Padang Kaduduak di Payakumbuh Utara Sumbar, Sumatera Barat.Namun, siapa sangka dengan hanya bekerja sebagai pencuci pinggan

dia mampu menyimpan wang, berkarung-karung di rumahnya sehingga memerlukan seramai 16 orang untuk mengiranya.

Wang Disimpan Terlalu Banyak

Pada awalnya, Biyok yang tinggal sendiri dan tidak berkahwin menerima kunjungan Musleniyetti untuk membantunya mengemas pakaian hasil sumbangan orang ramai.

Namun, ketua kampung itu terkejut apabila menemui banyak karung berisi wang antara 100 rupiah (kira-kira RM0.02 sen) sehingga 100,000 rupiah (kira-kira RM28) di rumah itu.

Terpaksa panggil jiran sekampung tolong kira duit, “berguni-guni banyak ni..”

Tribunnews melaporkan oleh kerana wang yang disimpan terlalu banyak, Musleniyetti terpaksa meminta bantuan orang lain untuk sama-sama mengira duit itu.

Selepas barang-barang dikeluarkan, mereka menemui wang berselerak di rumah warga emas berkenaan.

“Pada mulanya lapan orang membantu mengira wang berkenaan sebelum ditambah menjadi 16 orang.

“Duit ada di merata-rata, di lantai, dalam lipatan kain, bawah bantal dan tilam,” kata Musleniyetti.

Tak Habis Dikira

Katanya, mereka mengambil masa seharian untuk mengemas rumah Biyok dan turut menjumpai wang kertas lama dan baharu.Menurutnya, mereka mengambil masa yang lama untuk mengumpulkan semua wang berkenaan sebelum dikira.

“Kita masih mengumpulkannya. Ada lagi lima karung yang belum dikira, setakat ini yang kita sudah kira adalah wangnya berjumlah 80 juta rupiah (kira-kira RM23,000),” katanya.

BACA: 

Ustaz Wadi Annuar pula dihalang ceramah di Selangor, sekali ini jawapan MB Selangor

Sebab tak cukup duit nak bayar kos pengurusan jenazah, arwah kanak-kanak anak yatim piatu tak dimandikan