Tak boleh buat pengeluaran KWSP? Pemuda ini kongsi cara daun kering jadi duit

Tak boleh buat pengeluaran KWSP? Pemuda ini kongsi cara daun kering jadi duit. Kutip daun kering pun boleh jadi duit.

Itu yang dilakukan oleh seorang lelaki yang mengutip daun kering pokok ketapang sebelum diproses untuk dijual kepada peminat ikan laga bagi mengekalkan kesihatan hidupan tersebut.

Jalani Ibrahim, 38, berkata, dia mula mengutip daun ketapang kering yang mudah didapati di tepi pantai Port Dickson sejak empat bulan lalu.

Tak boleh buat pengeluaran KWSP? Pemuda ini kongsi cara daun kering jadi duit

“Pada mula kawan ada tegur mengatakan saya pelik kerana mengutip daun kering. Namun selepas diberitahu khasiatnya kepada ikan laga baru mereka faham mengapa saya berbuat demikian.

“Tiada modal diperlukan dan saya hanya ambil sedikit masa pada waktu petang untuk mengutip daun kering itu untuk diproses dan dijual,” katanya kepada Kosmo! Ahad ketika ditemui di rumahnya di Taman Intan Duyung, Batu 4 dekat sini baru-baru ini.

Jalani melihat air bertukar warna selepas diletakkan daun ketapang.
Tambahnya, dia boleh mendapat untung sebanyak RM2 bagi setiap 23 keping daun kering yang siap dibungkus.

Menurut Jalani, selalunya dia akan mengutip dua beg plastik berisi daun itu dan setiap satunya boleh menghasilkan 10 pek daun kering ketapang.

“Walaupun untungnya tidaklah besar tetapi saya rasa ia berbaloi kerana saya hanya me­ngeluarkan wang untuk membeli garam bagi tujuan mempro­ses daun kering itu,” katanya.

Ujar Jalani, daun itu memang dicari-cari oleh peminat ikan laga kerana spesies itu akan menjadi lebih sihat jika daun itu diletakkan ke dalam balang atau akua­rium.

“Daun ketapang yang diproses ini boleh merawat ikan laga yang sakit, menaikkan warna ikan, bagi cepat sihat dan agresif serta mengawal suhu air,” katanya yang turut memelihara sebanyak 200 ekor ikan laga di rumahnya.

BACA:

Bila kita ziarah orang meninggal di kubur, adakah si mati kenal siapa yang ziarah? Ini jawapan ustaz

Terkenal dengan lagu ‘Selagi ada rindu’, Pak Long meninggal dunia