Shahidan sindir pihak yang asyik mintak i-Citra, tapi tak turun bantu

Shahidan sindir pihak yang asyik mintak i-Citra, tapi tak turun bantu

Shahidan sindir pihak yang asyik mintak i-Citra, tapi tak turun bantu. Shahidan Kassim yang juga merupakan Menteri Wilayah Persekutuan hari ini menyindir beberapa pemimpin, termasuk daripada Umno yang memperjuangkan pengeluaran tunai RM10,000 dari (KWSP) bagi membantu mangsa banjir.

“Pandangan saya hanya bersama Perdana Menteri. Saya tak mahu komen apa-apa. Masing-masing ada pandangan.

“Saya sekurang-kurang beri pandangan nanti, saya tak nak tengok nanti pandangan saya melanggar peraturan parti.

Menurut laporan mMalaysiakini beliau berkata “Saya tak komen banyak. Saya buat kerja berdasarkan makluman dari kawan-kawan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pemberian bantuan wang ehsan kepada mangsa banjir dari mangsa, di Kampung Pasir Baru, Kuala Lumpur, hari ini.

Sebelum ini terdengar beberapa pemimpin termasuk bekas perdana menteri Najib Razak, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan ketua pemuda parti Asyraf Wajdi Dusuki juga mahu supaya bantuan pengeluaran tunai KWSP yang dikenali sebagai i-Citra diteruskan.juga

Bagaimanapun dalam satu laporan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa kerajaan tidak bercadang membenarkan pengeluaran i-Citra lagi.

Beliau Katanya, ia berikutan kerajaan sudah menyediakan bantuan kewangan kepada syarikat dan individu bagi meringankan beban mereka yang terjejas.

Antaranya,beliau mengumumkan bantuan RM1,000 kepada ketua keluarga mangsa banjir, RM10,000 kepada waris bagi mangsa terkorban akibat banjir, serta rebat 100 peratus bil elektrik untuk bulan Disember.

“Wajar kita tengok dan halusi tindakan perdana menteri. Ada juga komen kita bagi pun pinjaman RM10,000 dengan moratorium selama setahun, pinjaman peribadi dengan moratorium selama enam bulan pun ada orang komen.

“Itu terpulang bagi mereka yang memerlukan untuk mendapatkan pinjaman Tekun, terus lah dan bagi mereka tak perlu tak payah komen.

“Ini kerja baik yang dicadangkan oleh kerajaan kepada yang memerlukan. Ini ada orang tak perlu apa pun dan tak datang ke banjir pun komen macam-macam. Orang yang datang ke banjir itu sendiri mengetahui tentang apa yang harus dibuat,” katanya.

Setakat semalam, 48 orang menjadi mangsa terkorban akibat banjir di seluruh negara, manakala lima lagi masih hilang.

Hujan lebat minggu lalu menyaksikan beberapa negeri ditenggelami air. Antara yang teruk terjejas adalah di Selangor, Pahang dan Kelantan.

BACA JUGA:

Panas !!! Shafie Apdal dedah punca sebenar Naib Presiden keluar parti
Guna duit haram bantu mangsa banjir?, Akhirnya Baby Shima bersuara
Long Tiger tumpas, sembunyi di rumah pondan

CATEGORIES