Selepas subuh MB Selangor ucap syukur loji air kembali beroperasi

Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa (SSP) 1, 2, 3 dan LRA Rantau Panjang telah mula beroperasi semula pada pukul 4 pagi ini.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata, ia susulan bacaan kadar pencemaran di sungai berkenaan telah berada pada kadar 0 TON dan ia dicapai sehanyak tiga kali.

“Alhamdulillah dimaklumkan bahawa Loji Rawatan Air SSP 1, 2 dan 3 dan Rantau Panjang telah mula beroperasi pada jam 4 pagi tadi setelah bacaan 0 TON dicapai sebanyak 3 kali.

“Bekalan air akan mula disalurkan secara berperingkat,” katanya ringkas menerusi ciapan di akaun Twitter beliau pagi ini.

 

Sementara itu, Air Selangor dalam satu kenyataan memaklumkan, bekalan air dijangka mula diterima pengguna pada jam 3 petang ini secara berperingkat.

Semalam, Air Selangor memaklumkan henti tugas di LRA SSP 1, 2, 3 dan Rantau Panjang berikutan pencemaran sumber air mentah di Sungai Selangor pada pukul 12.45 tengah hari semalam.

Ia menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual melibatkan 1,139,008 akaun pengguna di Lembah Klang, merangkumi 1,279 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat mulai 6 petang semalam.

Terdahulu, Amirudin menulis di Twitter beliau, dalam usaha menghilangkan pencemaran, Operasi Pengepaman Air Kolam (Opak) Bestari Jaya sehingga 192 juta liter/hari (JLH) telah diaktifkan bagi tujuan meningkatkan pencairan.

Pelepasan air Sungai Tinggi 500 JLH dan Sungai Selangor 300 JLH turut dilakukan bagi tujuan flushing dan mempercepatkan aliran.

Selain itu, tambahan 51 beg ‘Activated Carbon’ bersamaan 1,257kg telah ditambah malam tadi di sekitar tapak kejadian pencemaran.

Menurut Amirudin, tindakan bersepadu ini turut disertai pelbagai agensi termasuk, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak, Jabatan Alam Sekitar, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara dan Indah Water Konsortium.

 

BERITA PENUH BACA DISINI