Kenapa kes pengubahan wang haram sukar dikesan? Ini sebabnya

“Astonishing” ialah perkataan yang digunakan oleh pakar anti-pengubahan wang haram antarabangsa

untuk menggambarkan penemuan kes di Singapura bernilai lebih satu bilion dolar melibatkan 10 suspek.

“Magnitud seperti ini agak jarang berlaku,” kata Encik Fabrizio Fioroni, penasihat anti-pengubahan wang haram

Kenapa kes pengubahan wang haram sukar dikesan? Ini sebabnya

Dan pembiayaan balas keganasan di Pejabat Dadah dan Jenayah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, memberitahu podcast Heart of the Matter CNA.

“Itu kerana terdapat beberapa kerumitan dan kesukaran yang tertanam dengan mencegah dan menyiasat pengubahan wang haram. Jadi mendapat keputusan seperti ini … di Singapura adalah sesuatu yang menakjubkan.”

Pada 15 Ogos, suspek telah ditahan dalam siasatan anti-pengubahan wang haram di seluruh pulau yang dilakukan oleh polis. Sembilan lelaki dan seorang wanita itu telah didakwa atas peranan mereka dalam kes melibatkan aset bernilai S$1.8 bilion (AS$1.3 bilion) termasuk kereta mewah, rumah dan wang tunai.

DESENTRALISED, MENCABAR UNTUK MENGESAN

Bagaimanakah penjenayah terlepas daripada pengubahan wang haram dan mengapa ia begitu sukar untuk dikesan?
Kes pengubahan wang haram sukar dikesan terutamanya kerana ia “tidak berpusat”, kata peguam Adam Maniam, yang turut berada di dalam rancangan itu.

Penjenayah tidak akan meletakkan semua wang mereka di satu tempat, kata pengarah penyelesaian pertikaian di firma guaman Drew dan Napier, yang bidang amalannya termasuk jenayah dan peraturan perkhidmatan kewangan.

“Mereka tidak akan memasukkan satu bilion (dolar) pada satu masa. Mereka akan menyebarkannya di kalangan ramai pemain yang berbeza, mereka akan pergi ke banyak bidang kuasa yang berbeza, mereka akan menggunakan cara yang berbeza untuk mendapatkan dana di mana mereka mahu dana itu berada,” katanya.

Bilangan pemain terbabit menyukarkan institusi individu seperti bank untuk mengesan apa-apa yang tidak kena walaupun melakukan usaha wajar mereka, katanya.

“Walaupun urus niaga itu tidak sah, pada hakikatnya, mungkin tidak ada tanda merah yang mencukupi untuk mencetuskan bank, atau entiti yang dikawal selia daripada mengatakan ‘ada sesuatu yang salah di sini, saya harus membangkitkan perkara ini kepada pihak berkuasa’ kerana ID menyemak, tujuan menyemak, dan semuanya kelihatan baik-baik saja,” katanya.

“Tetapi apabila anda mengambil ini (urus niaga) bersama-sama dengan 30, atau 40 transaksi lagi, di situlah masalahnya.”

Bekas pengarah Biro Siasatan Amalan Rasuah (CPIB) Soh Kee Hean, yang juga profesor madya di Universiti Sains Sosial Singapura (SUSS) yang mengajar penyiasatan jenayah, juga berkata bahawa adalah satu cabaran besar untuk cuba mengenal pasti sama ada terdapat transaksi haram, atau transaksi yang mungkin dikaitkan dengan pengubahan wang haram.

“Selalunya, ia seperti mencari jarum dalam timbunan jerami. Tetapi ia benar-benar menyeru agensi, institusi, dan semua yang terlibat untuk melakukan usaha wajar,” katanya.

Cabaran dalam mendedahkan pengubahan wang haram adalah dikompaun kerana mereka yang ingin terlibat dalam jenayah itu akan terus mencipta cara baharu dan kreatif untuk melakukannya, kata Prof Madya Soh.

Agensi penguatkuasaan undang-undang perlu mengikuti perkembangan dan cuba memikirkan kaedah yang berbeza, tambahnya.

Selain melihat jejak wang hasil jenayah, pelakon jahat juga perlu dianalisis, katanya.

“Anda juga perlu melihat pergerakan mereka, aktiviti mereka, dan corak interaksi mereka. Ia adalah gabungan memahami pergerakan wang, serta pergerakan orang itu, yang kemudiannya anda mendapat gambaran yang lengkap. Itu, sudah tentu, amat sukar dan mencabar,” katanya.

BACA: Afghanistan negara yang paling kuat pegangan agama, tapi ramai suka langgan ‘bacha bazi’, bacha bazi tu apa?