PRN Melaka : Kedudukan empat bekas ADUN akan dibincangkan petang ini – Anwar

Pakatan Harapan (PH) akan membincangkan kedudukan bekas empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melaka dalam mesyuarat pada petang Rabu.

Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau menyedari ada pihak yang tidak menyenangi keempat-empat bekas ADUN itu jika menjadi calon dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November depan.

“Ini juga melibatkan ADUN Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee yang secara terbuka ditolak oleh DAP Melaka sebagai calon parti tersebut.

Kedudukan empat bekas ADUN akan dibincangkan petang ini - Anwar

Anwar berkata beliau menyedari ada pihak yang tidak menyenangi keempat-empat bekas ADUN itu jika menjadi calon dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November depan.

“Dibangkitkan oleh DAP itu seorang, tapi tidak apa, kami akan bincang hal ini,” katanya kepada pemberita selepas Program sambutan Maulidur Rasul peringkat parlimen dan sumbangan kepada masjid dan surau Port Dickson di Pejabat Daerah dan Tanah Port Dickson, pada Rabu.

Tambah Anwar, soal pilihan raya akan dibincangkan pada petang ini.

Sebelum ini, bekas ADUN Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron memaklumkan, beliau dan tiga lagi rakannya, menyerahkan nasib mereka kepada pucuk pimpinan Pakatan Harapan (PH) berhubung kedudukan mereka dalam PRN Melaka.

Bagaimanapun, DAP menolak Norhizam Hassan sebagai calon PRN Melaka.

Sementara itu, dalam perkembangan berlainan, Anwar yang juga Ketua Pembangkang mengesahkan dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memberi keterangan berhubung pendedahan beliau mengenai Pandora Papers.

“SPRM minta kerjasama, tapi saya lihat dari sudut undang-undang, kalau saya sampaikan pandangan dan (kemudian) kata tidak boleh cakap lagi hal ini, itu masalah kerana saya mahu bangkitkan lagi di Parlimen.

“Saya akan jelaskan dahulu dengan SPRM, adakah dengan saya memberikan kerjasama, saya tidak boleh bercakap lagi soal Pandora Papers?

“Itu dikehendaki oleh ramai orang. Sebab itu siasatan harus profesional dan kalau SPRM betul, mereka boleh mulakan (siasatan). Tapi soal minta kerjasama, saya beri kerjasama,” kata Anwar.

BACA JUGA : Panas !!! Rafizi buka mulut isu PH terima wakil rakyat kontroversi PRN Melaka

CATEGORIES