Presiden tak arah pindah tempat duduk, kata Annuar Musa

Presiden tak arah pindah tempat duduk, kata Annuar Musa.

Anggota Parlimen Ketereh, Annuar Musa, menyifatkan tindakan Tengku Razaleigh Hamzah menukar tempat duduk di Parlimen sebagai sedikit “aneh”.

Hal itu kerana, kata Annuar, langkah tersebut diambil ahli parlimen Gua Musang terbabit secara bersendirian ketika ahli parlimen lain dari BN tiada masalah dengan susunan tempat duduk sekarang.

presiden

Pun begitu, kata Annuar, dia menghormati pendirian Tengku Razaleigh kerana ia adalah hak ahli politik veteran berkenaan.

“Masing-masing ada hak, tapi lazimnya kita ahli parlimen kepada sesebuah parti, kita buat serentak bersama parti. Terus-terang saya rasa rasa anehlah sikit.

“Presiden tak minta pindah, naib presiden tak minta pindah… dia seorang minta pindah, tapi hak dia, kita kena hormatlah,” katanya pada sidang media ketika hadir ke program Vaksinasi Oghe Parlimen Terre di Kompleks Yayasan Kemiskinan di Padang Kala, Kota Bharu, hari ini.

Annuar berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan pengerusi Jemaah Penasihat Umno itu yang memohon kepada speaker Dewan Rakyat agar tempat duduk dipindahkan susulan tidak lagi penyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Tambah Annuar, dia berpendapat ahli Parlimen Umno sebaik-baiknya perlu mengikut keputusan bersama sebelum mengambil sebarang tindakan.

“Sebab itu ahli-ahli parlimen mengadakan perbincangan hari itu dan buat ketetapan bersama menyokong kerajaan PN.

“Parlimen ini kecil saja, duduk penjuru mana pun tak apa, kalau duduk dekat tapi tak undi pun ada juga. Duduk dekat tapi tak datang parlimen pun ada juga. Jadi duduk mana-mana pun tak apalah,” katanya.

Duduk di zon merah

Sementara itu ditanya reaksinya berhubung penangguhan sidang khas parlimen yang sepatutnya disambungesok, Annuar berkata, seluruh negara kini tertakluk kepada undang-undang dalam usaha mengekang penularan Covid-19.

Malah kata menteri Wilayah Persekutuan itu lagi, sidang khas yang berlangsung minggu dibuat selepas speaker meminta kebenaran khas untuk dikecualikan daripada undang-undang.

“Itu pun satu perkara yang luar biasa – kita terpaksa guna kaedah itu dan ketua pengarah kesihatan beri kelonggaran, tetapi itulah, kita langgar juga.

“Contohnya pilihan pertama tiada sidang langsung, pilihan kedua sidang pendek tapi akhirnya masing-masing mendesak nak sambung.

“Kita ini pembuat undang-undang tapi kita langgar juga, kadang-kadang dengan tak sengaja. Jadi dibuat hingga jam 5.30 petang. Tetapi apa berlaku kes positif terus bertambah,” katanya.

Justeru menurut Annuar tidak dapat dipastikan sejauh mana parlimen selamat untuk bersidang apabila wakil-wakil rakyat datang dari seluruh negara dan terdedah kepada pelbagai risiko.

“Ada yang duduk di kawasan zon merah, kemungkinan jangkitan tinggi, kemudian kita balik ke kawasan maka kluster parlimen akan menyumbang kepada penularan lebih besar.

“Ini tanggungjawab Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) buat penilaian. KKM pastikan tiada sidang sehingga parlimen jadi zon hijau.

“Kita harus faham sidang khas ini agendanya ditentukan perdana menteri, bersidang atas permintaan perdana menteri kepada speaker,” jelas Annuar.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/585419

BACA JUGA : PPV boleh buka tapi parlimen tangguh?, soal Najib