PM New Zealand letak jawatan

PM New Zealand letak jawatan

PM New Zealand letak jawatan. Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern berkata beliau akan meletak jawatan, dalam satu pengumuman mengejut yang dibuat ketika beliau mengesahkan pilihan raya kebangsaan untuk Oktober tahun ini.

Pada mesyuarat kaukus tahunan parti pada Khamis, Ardern berkata dia “tidak lagi mempunyai cukup dalam tangki” untuk melakukan tugas itu. “Sudah tiba masanya,” katanya.

“Saya akan pergi, kerana dengan peranan istimewa itu datang tanggungjawab. Tanggungjawab untuk mengetahui bila anda adalah orang yang tepat untuk memimpin dan juga apabila anda tidak. Saya tahu apa yang diperlukan oleh pekerjaan ini. Dan saya tahu bahawa saya tidak lagi mempunyai cukup dalam tangki untuk melakukan keadilan. Ia semudah itu,” katanya.

Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern bercakap pada sidang akhbar
Komen ‘cucuk sombong’ Jacinda Ardern menjaringkan lebih daripada $100,000 pada lelongan amal
Baca lagi
Penggal beliau sebagai perdana menteri akan berakhir selewat-lewatnya 7 Februari, tetapi beliau akan meneruskan sebagai ahli parlimen sehingga pilihan raya akhir tahun ini.

“Saya manusia, ahli politik adalah manusia. Kami memberi semua yang kami mampu selagi kami mampu. Dan kemudian tiba masanya. Dan bagi saya, sudah tiba masanya,” katanya. Ardern berkata dia telah memikirkan semasa cuti musim panas sama ada dia mempunyai tenaga untuk meneruskan peranan itu, dan telah membuat kesimpulan dia tidak melakukannya.

Ardern menjadi ketua kerajaan wanita termuda di dunia apabila beliau dipilih sebagai perdana menteri pada 2017 pada usia 37 tahun. Beliau telah memimpin New Zealand melalui pandemik Covid-19, dan bencana besar termasuk serangan pengganas ke atas dua masjid di Christchurch, dan Pulau Putih letusan gunung berapi.

PM New Zealand letak jawatan

“Ini adalah lima setengah tahun yang paling memuaskan dalam hidup saya. Tetapi ia juga mempunyai cabarannya – antara agenda yang tertumpu pada perumahan, kemiskinan kanak-kanak dan perubahan iklim, kami menghadapi … peristiwa keganasan domestik, bencana alam yang besar, pandemik global dan krisis ekonomi,” katanya.

Ditanya bagaimana dia mahu rakyat New Zealand mengingati kepimpinannya, Ardern berkata “sebagai seseorang yang sentiasa cuba bersikap baik.”

“Saya harap saya meninggalkan warga New Zealand dengan kepercayaan bahawa anda boleh menjadi baik, tetapi kuat, empati tetapi tegas, optimistik tetapi fokus. Dan anda boleh menjadi pemimpin anda sendiri – seorang yang tahu bila masanya untuk pergi,” kata Ardern.

Sepanjang tahun lalu, Ardern telah menghadapi peningkatan ketara dalam ancaman keganasan, terutamanya daripada ahli teori konspirasi dan kumpulan anti-vaksin yang marah dengan mandat vaksin negara dan penutupan Covid-19. Beliau berkata, bagaimanapun, peningkatan risiko yang berkaitan dengan pekerjaan itu bukan di sebalik keputusannya untuk berundur.

“Saya tidak mahu meninggalkan tanggapan bahawa kesukaran yang anda hadapi dalam politik adalah sebab orang ramai keluar. Ya, ia mempunyai kesan. Lagipun kita manusia, tetapi itu bukan asas keputusan saya,” katanya.

Ardern berkata dia tidak mempunyai rancangan masa depan, selain menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarganya.

Dia mengucapkan terima kasih kepada pasangannya, Clarke Gayford, dan anak perempuan Neve, yang dilahirkannya semasa memegang jawatan, sebagai “mereka yang paling banyak berkorban daripada kita semua”.

“Kepada Neve: ibu tidak sabar untuk berada di sana apabila anda mula bersekolah tahun ini. Dan kepada Clarke – mari akhirnya kita berkahwin.”

Pengumuman perdana menteri dibuat ketika New Zealand memasuki tahun pilihan raya yang sengit, dengan tarikh pengundian diumumkan pada 14 Oktober. Tinjauan sejak beberapa bulan kebelakangan ini telah meletakkan parti Buruh pimpinan Ardern di belakang parti pembangkang Nasional .

Ardern berkata bahawa penurunannya dalam pengundian tidak berada di belakang keputusan untuk keluar.

“Saya tidak akan pergi kerana saya percaya kita tidak boleh memenangi pilihan raya, tetapi kerana saya percaya kita boleh dan akan, dan kita memerlukan satu set bahu baharu untuk cabaran itu,” katanya.

Siapa yang akan menggantikan Ardern, bagaimanapun, masih belum jelas: timbalan ketua dan menteri kewangan Grant Robertson, yang akan dianggap sebagai pendahulu untuk peranan itu, berkata pada hari Khamis bahawa dia tidak akan mendapatkan jawatan itu. Dalam satu kenyataan, beliau berkata “Saya tidak meletakkan diri saya ke hadapan untuk menjadi calon bagi kepimpinan parti Buruh.”

Kaukus Buruh kini mempunyai tujuh hari untuk mengetahui sama ada calon baharu memegang lebih daripada dua pertiga sokongan dalam kaukus untuk menjadi pemimpin dan perdana menteri baharu. Undian kaukus untuk pemimpin baharu akan berlaku dalam masa tiga hari, pada 22 Januari. Jika tiada siapa yang memenuhi tahap ambang sokongan itu, pertandingan kepimpinan akan pergi kepada keahlian Buruh yang lebih luas.

BACA: 

Cikgu pelik tengok pelajar basah kuyup peluk tiang tak nak masuk sekolah, terkejut tahu kisahnya lepas abang datang pujuk

Pemuda umur 19 tak menyesal bercinta dengan nenek tua umur 57 tahun

CATEGORIES