Perhimpunan Agung Umno jadi penentu status BN, PN

Perhimpunan Agung Umno jadi penentu status BN, PN

Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 dan proses pemilihan parti itu adalah penentu sama ada pembentukan koalisi perdana parti-parti Melayu melibatkan UMNO, Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dapat direalisasikan atau tidak.

Penganalisis politik veteran, Profesor Dr Ahmad Atory Hussein berkata, hal ini kerana kedua-dua program perhimpunan terbesar UMNO itu dijangka diadakan sebelum berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Menurutnya, sebarang ketetapan dan pendirian dikemukakan menerusi persidangan terbesar UMNO itu bakal menjadi hala tuju muktamad parti tersebut memandangkan ia mewakili suara lebih 3 juta ahli UMNO.

“Dalam konteks kerjasama UMNO-Bersatu, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sukar untuk mempengaruhi 3 juta akar umbi dan ahli-ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) parti untuk menolak kerjasama dengan parti diterajui Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Ini bukan zaman (bekas Perdana Menteri ketiga) Tun Hussein Onn yang mampu mempengaruhi MKT UMNO untuk menamatkan kerjasama dengan Pas kerana negara terdedah dengan kuasa media sosial yang tidak boleh dikawal.

“Saya yakin PAU 2020 dan proses pemilihan UMNO yang akan diadakan sebelum PRU15 bakal menjadi penentu hala tuju kerjasama Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN),” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/124406/BERITA/Politik/PAU-Pemilihan-UMNO-2020-penentu-koalisi-perdana-BN-PN