Mana-mana individu boleh buka akaun luar pesisir, kata Menteri Kewangan

Wang

Mana-mana individu boleh buka akaun luar pesisir, kata Menteri Kewangan.Mana-mana individu di negara ini dibenarkan membuka akaun dengan perkhidmatan bank berlesen dan akaun luar pesisir.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, bagaimanapun pelanggan perlu melalai proses yang tertakhluk di bawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada aktiviti haram (AMLATFPUAA).

” Sebagai makluman sektor kewangan di Malaysia dikawal selia Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 atau Akta 758 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 atau Akta 759.

individu

“Aktiviti aktiviti kewangan luar pesisir dikawal selia Labuan Offshore Financial Services Authority (Lembaga Perkhidmatan Kewangan Luar Pesisir Labuan) melalui Akta Perkhidmatan Kewangan dan Sekuriti Labuan 2010 [Akta 704] serta Akta Perkhidmatan Kewangan Dan Sekuriti Islam Labuan 2010.

“Di bawah undang -undang sedia ada mana-individu boleh buka akuan dengan bank berlesen termasuk akaun luar pesisir . Namun semua pelanggan hendaklah melalui proses usaha wajar seperti disarankan AMLATFPUAA,” katanya dalam sesi Pertanyaan-Pertanyaan Bagi Jawab Lisan.

Berita penuh : https://www.utusan.com.my/terkini/2021/10/parlimen-individu-boleh-buka-akaun-luar-pesisir-tengku-zafrul/

BACA: Majlis sosial di kawasan tertutup seperti kenduri kahwin mungkin paling akhir dapat kebenaran

COMMENTS

Wordpress (0)