Majikan sudah tidak mampu untuk ambil pekerja baru

Disebabkan ekonomi tidak stabil akibat pandemik.Jumlah majikan yang berkurang dilihat sebagai antara faktor pengangguran di kalangan belia dan siswazah semakin meningkat.

Pensyarah Kanan Putra Business School (PBS), Prof. Madya Dr. Ahmed Razman Abdul Latiff berkata berdasarkan laporan Tenaga Buruh yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia baru-baru ini

Jumlah majikan telah berkurang sebanyak 80,000 dari 2019 hingga 2020.…

Penutupan banyak sektor ekonomi bagi mengekang penularan Covid-19 menjejaskan para majikan.

Menyebabkan mereka tidak dapat mengambil pekerja baharu, sekali gus meningkatkan pengangguran.

Majikan

Menurutnya, maklumat siasatan akan dirujuk kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) atau Kementerian Kesihatan (KKM) sekiranya terdapat pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) atau Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Aplikasi WFW diperkenalkan pada 3 Mei lalu sebagai platform kepada 15.7 juta pekerja termasuk warga asing mengemukakan aduan dan permasalahan berkaitan isu perburuhan dan kini terdapat 17 kategori dalam aplikasi WFW itu termasuk kategori terbaharu Majikan Tidak Benarkan BDR.

“Langkah mewujudkan kategori baharu di aplikasi dalam talian ini adalah inisiatif KSM untuk mengurangkan pergerakan dan kehadiran secara fizikal pekerja yang ingin membuat aduan di mana-mana Pejabat Tenaga Kerja,” katanya.

Berita Penuh :https://www.utusan.com.my/ekonomi/2021/07/majikan-tidak-mampu-ambil-pekerja-baharu/

jika Terlepas: Panas !!! Ahli Parlimen dikurung dalam parlimen, tak dibenar keluar