Kecoh buku ‘Pendedahan Agama Kristian’

Kerajaan Selangor menyerahkan kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk menjelaskan penerbitan e-buku berjudul “Pendedahan Agenda Kristian” kerana, antara lain, dilihat membuat kesimpulan umum mengenai Kristian.

Buku digital itu mengupas tentang gerakan Evangelisme dan usaha mengkristiankan orang Islam, khususnya di Selangor.

Buku 120 muka surat itu membuat beberapa kesimpulan yang antara lain menggesa umat Islam untuk berwaspada terhadap “musuh Islam yang sentiasa berniat jahat serta memaparkan sikap negatif kepada umat Islam”.

Ia juga memberi amaran terhadap golongan yang “berusaha sehabis mungkin untuk menimbulkan rasa sakit hati dalam kalangan umat Islam”.

Buku itu menyifatkan gerakan evangelisme sebagai salah satu dari beberapa ciri-ciri mazhab gereja.

EXCO Mohd Zawawi Ahmad Mughni, ketika dihubungi, enggan mengulas tentang buku kontroversi itu, sebaliknya meminta FMT mendapatkan penjelasan daripada MAIS.

Setakat berita ini ditulis, Pengerusi MAIS, Abdul Aziz Mohd Yusof, gagal dihubungi dan belum menjawab pertanyaan menerusi pesanan ringkas.

Buku digital itu dicetak kali pertama pada 2014, dan salinan e-buku itu bertebaran di media sosial akhir-akhir ini. Ia boleh dimuat turun secara percuma di laman MAIS.

“Penerbitan buku ini merupakan salah satu tanggungjawab MAIS untuk memperkasa dan menjaga agama Islam di bumi Selangor,” kata pengerusi MAIS ketika itu, Mohamad Adzib Mohd Isa, dalam kata aluan buku itu.

“Masyarakat Islam khususnya di negeri Selangor perlu diberikan pendedahan dan kefahaman berkaitan gerakan kristianisasi dan evangelisme.”

Dalam penutup buku itu, MAIS berkata umat Islam di Malaysia tidak mahu memusuhi penganut Kristian, namun merasa terganggu oleh tindakan evangelis Kristian yang cuba memurtadkan umat Islam.

Berita penuh ; https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/04/23/buku-pendedahan-agenda-kristian-kerajaan-selangor-serah-pada-mais-untuk-jawab/

COMMENTS

Wordpress (0)