Gempar !!! Muhyiddin akan letak jawatan jika calon PM lain ada majoriti

Muhyiddin

Muhyiddin Yassin berkata dia tidak meletakkan jawatan kerana tiada seorang pun dapat membuktikan mempunyai majoriti cukup untuk menjadi perdana menteri baru.

“Saya memikirkan dalam keadaan tiada seorang pun ahli Dewan Rakyat lain yang mendapat sokongan majoriti pada masa ini, perdana menteri yang baharu tidak boleh dilantik menurut perlembagaan.

“Apabila perdana menteri tidak boleh dilantik, maka kabinet pun tidak boleh dilantik dan kerajaan baharu tidak dapat dibentuk,” katanya.

muhyiddin

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berkata Perikatan Nasional (PN) mengambil keputusan untuk berunding dengan kepemimpinan parti di luar PN bagi memastikan undi percaya yang dijadual berlaku bulan depan di Dewan Rakyat, dapat diluluskan.

“Kami telah mencapai satu kata sepakat, untuk berunding dengan pimpinan-pimpinan parti di luar PN untuk meluluskan undi percaya kepada perdana menteri di Dewan Rakyat.

“Ini akan membolehkan kerajaan yang ada pada hari ini terus berfungsi menguruskan pandemik hingga tiba satu masa yang sesuai untuk diadakan pilihan raya bagi mengembalikan semula mandat kepada rakyat,” katanya.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/587065

BACA JUGA : Tiada kluster himpunan #Lawan dilaporkan – Noor Hisham

CATEGORIES