Gadis upah buruh binaan perkosa, bunuh rakan sekolah sendiri

Satu kes pembunuhan dan pemerkosaan yang didakwa dilakukan oleh seorang buruh binaan terhadap seorang pelajar sekolah menengah di Lampung, ternyata didalangi oleh seorang gadis remaja yang berumur 17 tahun, lapor Kompas.com.

Menurut laporan, suspek merupakan kawan kepada mangsa. Dia didakwa telah membayar seorang buruh binaan untuk membunuh mangsa yang merupakan seorang pelajar sekolah menengah.

Ketua Polis Tanjung Bintang AKP Faria Arista mengatakan bahawa motif sementara pembunuhan tersebut adalah kerana suspek berdendam dengan mangsa.

Gadis upah buruh binaan perkosa, bunuh rakan sekolah sendiri

“Mereka pernah bergaduh sesama sendiri,” kata Faria pada hari Selasa lepas.

Disebabkan oleh dendam, suspek akhirnya menghubungi buruh binaan tersebut dan mengupahnya untuk membunuh mangsa sebanyak Rp 500,000 (RM 146.57).

Suspek buruh binaan telah membunuh mangsa di sebuah rumah kosong yang terletak di Desa Sabah Balau, Lampung Selatan, pada hari Selasa, 30 November yang lalu.

Namun begitu, jasad mangsa hanya ditemui lima hari kemudian pada 5 Disember dalam keadaan yang sangat menyedihkan.

Ketika disoal siasal, suspek yang merupakan kawan kepada korban telah mengakui perbuatannya yang telah mengupah buruh binaan tersebut untuk membunuh kawannya itu.

Sementara itu dalam sebuah siasatan yang dilakukan oleh pihak polis, suspek yang merupakan seorang buruh binaan turut mengaku bahawa dia telah diupah oleh gadis remaja tersebut sebanyak Rp 500.00 (RM 146.57).

BACA JUGA : Tun M dimasukkan ke Institut Jantung Negara
Penggunaan Touch’n Go, Smart Tag dihentikan secara berperingkat, diganti RFID pula

CATEGORIES