Evergreen tambah lagi 11 bulan bonus selepas beri 52 bulan bonus! Patutlah, rupanya ini nilai keuntungan syarikat

Evergreen tambah lagi 11 bulan bonus selepas beri 52 bulan bonus! Patutlah, rupanya ini nilai keuntungan syarikat.

Awal tahun ini, syarikat perkapalan Taiwan Evergreen mengejutkan pekerjanya dengan memberi sebahagian daripada mereka bonus 52 bulan.

Kali ini, syarikat itu mempunyai satu lagi kejutan di kedai.

Evergreen tambah lagi 11 bulan bonus selepas beri 52 bulan bonus! Patutlah, rupanya ini nilai keuntungan syarikat

Sekali lagi, Evergreen akan memberi ganjaran kepada pekerjanya sehingga 11 bulan bonus pertengahan tahun selepas tahun yang sangat menguntungkan.

Ini bermakna pekerja akan pulang dengan gaji kira-kira 60 bulan untuk tahun 2022!

Berapa banyak yang Evergreen buat pada tahun 2022 yang mereka dapat memberi ganjaran kepada pekerja mereka dengan 2 pusingan bonus?

Menurut CNA, Evergreen memperoleh NTD627 bilion (kira-kira RM92 bilion) pada 2022, iaitu 28% lebih daripada tahun-tahun sebelumnya. Evergreen juga mengumumkan bahawa bonus pertengahan tahunnya berjumlah NTD1.9 bilion (kira-kira RM278 juta).

Walau bagaimanapun, perkara tidak begitu menguntungkan untuk Evergreen setakat tahun ini, sekurang-kurangnya berbanding prestasi 2022.

Presiden Evergreen Marine Hsieh Huey-Chuan berkata bahawa keuntungan syarikat untuk 2 bulan pertama 2023 ialah NTD44.9 bilion (RM6.5 juta), penurunan tahun ke tahun sebanyak 59.94%. Beliau percaya ini disebabkan terutamanya oleh cuti Tahun Baru Imlek dan kesan pandemik Covid-19 ke atas barisan pengeluaran.

Pandemik telah mengakibatkan penurunan dalam jumlah kargo dan mendorong kadar pengangkutan ke dalam lingkaran menurun.

Dari segi prospek pasaran masa depan, Hsieh juga berkata bahawa perang Rusia-Ukraine yang sedang berlangsung memainkan peranan dalam keuntungan syarikat, dan untuk pasaran mereka pulih pada 2023, ia juga bergantung pada bila perang yang berterusan antara 2 negara akan berakhir.

Beliau menjangkakan pasaran akan pulih di suatu tempat pada suku ke-3 2023.

Evergreen mempunyai kira-kira 3,100 pekerja dengan purata gaji bulanan NTD60,000 (lebih kurang RM8,000).

Keuntungan yang mereka perolehi tahun lepas tidak dapat dinafikan menjulang tinggi, tetapi ia patut dipuji oleh pekerja kerana memberi ganjaran kepada pekerja mereka dengan jumlah bonus yang begitu tinggi.

BACa:

Aik? Kenapa rupa kambing ini macam manusia? Bila diselidik rupa-rupanya ini ceritanya

Ahli politik negara kita pernah dapat hadiah ke? Ini hadiah paling pelik mereka dapat