Berkat hantar murid pergi sekolah, pemandu bas tak sangka akhirnya jadi cikgu sekolah

Clayton Ward menganggap pekerjaan sebagai pemandu bas telah menjadi sebahagian daripada sejarah keluarganya.

Walaupun dia cuba mengelak daripada pekerjaan itu, tetapi takdir berkata lain.

Minatnya terhadap sejarah telah membantu menjadikan perjalanan harian membawa pelajar ke sekolah sebagai platform untuk berkongsi fakta-fakta sejarah dengan mereka.

Sebagai pemandu bas di Framingham, Massachusetts, Amerika Syarikat, Ward sering berbual dengan pelajar tentang peristiwa bersejarah, sementara pelajar memberitahunya tentang aktiviti mereka di sekolah.

Kerana kecenderungan Ward untuk berkongsi pengetahuan sejarahnya, pelajar sekolah menengah yang menaiki basnya sering bertanya tentang peristiwa bersejarah tertentu

Berkat hantar murid pergi sekolah, pemandu bas tak sangka akhirnya jadi cikgu sekolah

. Perbualan ini mendorong semula keinginan Ward untuk menyambung pengajian.

Akhirnya, dia mengambil langkah untuk mengejar impian menjadi guru sejarah di sekolah menengah.

Ward mendaftar di MassBay Community College, Massachusetts pada Mei 2019, dan menjalankan pengangkutan pelajar pada siang hari serta menghadiri kelas pada malam hari.

Dengan ketekunan dan fokus, Ward berjaya menamatkan pengajiannya dalam setahun, memperoleh Associate in Arts dengan kepujian tinggi, dengan pointer 4.0.

Namanya sering disenaraikan dalam Senarai Dekan setiap semester, dan dia menerima beberapa anugerah daripada kolejnya.

Pencapaiannya yang gemilang ini adalah hasil semangat, ketekunan, dan dedikasinya. Ward kini melanjutkan pengajian ke Framingham State University pada musim luruh untuk mendapatkan ijazah sarjana dalam bidang sejarah untuk menjadi guru sekolah menengah.

Ward mengakui bahawa pencapaiannya itu tidak akan menjadi kenyataan tanpa inspirasi daripada pelajar-pelajar yang menaiki basnya.

Baginya, perkara kecil seperti itu dapat memberi kesan besar dan memberikan semangat serta inspirasi yang diperlukan untuk membuat keputusan penting dalam hidupnya.

BACA: ‘Hidup bertuhankan content’, netizen kecam tindakan influencer buat konten kacau orang