Anggota tiada etika dalam penguatkuasaan perlu disingkir

Pembabitan sejumlah anggota penguat kuasa dalam pelbagai aktiviti terlarang mendorong beberapa tokoh mendesak agar pihak yang berkenaan menambah baik kaedah latihan pasukan masing-masing bagi mengatasi masalah tersebut.

Pada 4 Dis lalu lalu misalnya dua anggota polis berusia 30-an dan berpangkat lans koperal dan konstabel ditahan kerana dipercayai memaksa sepasang kekasih mengadakan hubungan seks untuk dirakam dengan telefon genggam.

Pada Okt pula empat pegawai kanan polis adalah antara 10 individu yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terbabit dalam sindiket Macau.

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berulang kali memberi amaran kepada anggotanya mengenai padah yang akan dihadapi jika mereka terbabit dalam sebarang salah laku.

Ekoran penahanan itu Abdul Hamid mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas bagi menyaring anggota polis sebelum ditempatkan di jabatan tertentu.

Polis juga merombak jabatan tertentu seperti yang terbabit dalam siasatan jenayah termasuk narkotik, perjudia dan pelacuran.

Bulan lalu SPRM memberkas 28 kakitangan Jabatan Imigresen Malaysia untuk membantu siasatan kes pemalsuan cap di Lapangan Terbang Antarabangsa KL.

Seorang daripada mereka didapati memiliki pelbagai kenderaan mewah termasuk Rolls Royce dan Mustang di sebalik kedudukannya sebagai anggota bawahan agensi itu.

Malaysiakini menemu bual beberapa tokoh untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai isu pembabitan anggota penguat kuasa dalam kegiatan melanggar undang-undang.

Berikut adalah pandangan mereka:

MUSA HASSAN
Bekas ketua polis negara

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/554595