Abang umur 21 tahun dijatuhi hukuman kes rogol adik 14 tahun, ini teguran tuan hakim buat pesalah terduduk pasrah

Abang umur 21 tahun dijatuhi hukuman kes rogol adik 14 tahun, ini teguran tuan hakim buat pesalah terduduk pasrah.

Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara 14 tahun dan 30 sebatan di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas kesalahan merogol adiknya.

Keputusan itu dibuat Hakim Nooriah Osman selepas tertuduh yang berusia 21 tahun mengaku salah terhadap tiga pertuduhan yang dibacakan terhadapnya.

Abang umur 21 tahun dijatuhi hukuman kes rogol adik 14 tahun, ini teguran tuan hakim buat pesalah terduduk pasrah

Terdahulu, Nooriah dalam penghakimannya berkata, tertuduh sebagai anak sulung sepatutnya menjadi contoh yang baik dan melindungi adik-adiknya.

“Kesalahan ini serius dan saya perlu menjatuhkan hukuman mengikut undang-undang supaya ia menjadi pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh tetapi masyarakat di luar sana,” katanya.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa merogol adiknya yang ketika itu berusia 14 tahun 8 bulan di sebuah rumah di daerah ini, jam 11 malam pada Disember 2020.

Tertuduh mengulangi kesalahan sama pada Disember 2020 dan Januari 2021.

Bagi kesalahan itu, tertuduh yang didakwa Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan berdepan hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan tidak lebih 30 tahun dan dikenakan sebat tidak kurang 10 sebatan, jika sabit kesalahan.

Sejurus pengakuan bersalah tertuduh direkodkan, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 14 tahun dan 10 sebatan bagi setiap pertuduhan.

Bagaimanapun, mahkamah mengarahkan hukuman penjara berjalan serentak bermula daripada tarikh sabitan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Intan Nor Hilwani Mat Rifin manakala tertuduh tidak diwakili peguam

BACA:

“Kenapa masa X-Ray boleh nampak banyak susuk, tapi bila buat pembedahan tak jumpa langsung!”, Doktor ini dedah sebabnya

“Aku mangsa cabul bapa tiri, pernah sekali aku sedang masak, dia datang memeluk dan merabaku dari belakang, reaksi ibu buat aku sedih”