5 ‘Foodriders’ kena tahan Polis sebab belasah pelanggan yang didakwa hina Islam

Oleh MHDAILY

Polis menahan lima penghantar makanan kerana disyaki terlibat dalam kejadian pukul beramai-ramai seorang lelaki yang juga pelanggan perkhidmatan makanan di Sungai Way, hari ini.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid, berkata pada 2.30 petang tadi pihaknya menerima laporan daripada seorang penghantar makanan yang tidak berpuas hati pelanggan tersebut menggunakan nama yang menyentuh sensitiviti agama.

β€œPengadu telah membuat tangkap layar pesanan daripada pelanggan tersebut serta menularkannya menerusi aplikasi komunikasi kumpulan penghantar makanan (rider) di kawasan tersebut.

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
SAMBUNGAN ARTIKEL πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

β€œAkibat daripada itu, ia telah menimbulkan kemarahan sekumpulan penghantar makanan yang kemudian pergi ke rumah pelanggan tersebut dan bertindak memukulnya,” katanya dalam kenyataan.

Sehubungan itu, polis turut menahan pelanggan berusia 29 tahun dan lima penghantar makanan berusia lingkungan 19 hingga 40 tahun, serta mengesan beberapa lagi suspek yang terlibat dalam kejadian tersebut.

Kes disiasat mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menggunakan perkataan yang menyentuh sensitiviti agama orang lain dan Seksyen 147 kanun sama kerana menggunakan kekerasan dalam perhimpunan yang menyalahi undang-undang.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/11/polis-tahan-5-penghantar-makanan-disyaki-pukul-pelanggan/