1000 dikuarantin,15 meninggal dunia namun kilang dilapor masih beroperasi

dikuarantin

1000 dikuarantin, 15 meninggal dunia namun kilang dilapor masih beroperasi. Kerajaan diminta menguatkuatkan SOP mereka dengan menutup sebuah kilang yang beroperasi di Tanjung Agas, Muar, Johor .

kerana ia masih kekal beroperasi walaupun sudah 15 kakitangannya sudah meninggal dunia akibat Covid-19.

Pekerja ini mula meninggal bermula 13 Jun lagi apabila dua petugas meninggal pada tarikh itu dan yang terakhir pada 28 Julai kelmarin.

Menurut satu iklan yang dikeluarkan dalam sebuah akhbar Cina, kilang itu mengucapkan tahziah kepada 15 pekerja mereka yang meninggal dunia itu.

“Mohon kerajaan berikan perhatian sebelum ramai lagi yang ‘terbunuh’ di kilang elektronik ini yang terletak di Muar, Johor.

Dua hari lalu, seorang netizen memaklumkan seorang sahabat beliau meninggal.

dikuarantin

Menurut satu posting yang dibuat di media sosial, 1,000 pekerja kilang itu telah dikuarantin tetapi kilang elektronik itu masih beroperasi.

“Hari ini sahabat saya Mohd Fuad Yusuf telah menjadi mangsa ke-15 pekerja **** di Tg Agas Muar/Tangkak yang telah meninggal dunia akibat jangkitan Covid-19 di kilang.

“Ini tidak termasuk ahli keluarga ayah, ibu, suami, isteri dan anak yang juga telah meninggal dan dikuarantin kerana dijangkiti kluster kilang ini.

“Mudah-mudahan Allah bukakan hati sahabat saya ***** dan pengurus-pengurus kilang yang WFH (bekerja dari rumah) untuk melihat dan ambil langkah keselamatan dan kebajikan pekerja dari memikirkan pengeluaran,” tulis beliau.

Beliau juga menyenaraikan 15 kakitangan kilang elektronik itu yang telah meninggal dunia bersama dengan bahagian tugas dan tarikh mereka meninggal dunia.

Berita Penuh : https://malaysiadateline.com/15-sudah-meninggal-1000-dikurantin-tetapi-kilang-masih-beroperasi/

Baca: Gempar !!! Anwar diperkenan menghadap Agong hari ini – Sumber