Viral tikus bersarang dalam timbunan cili kering di pasaraya terkenal

Viral tikus bersarang dalam timbunan cili kering di pasaraya terkenal

Sebuah pasaraya di daerah ini melupuskan 63.8 kilogram cili kering untuk mengembalikan semula keyakinan pengguna

susulan penyebaran gambar tikus dalam longgokan cili kering di pasar raya itu dalam laman sosial pada Isnin lalu.

Viral tikus bersarang dalam timbunan cili kering di pasaraya terkenal

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Terengganu, Azlan Abd Samat berkata lima petugas KPDNKK telah pergi ke pasaraya itu untuk memastikan kesahihan viral tersebut.

“Pihak pengurusan pasar raya itu memaklumkan telah melupuskan semua 63.8 kilogram stok cili kering yang masih berbaki.

“Pihak pengurusan juga memaklumkan mereka telah menukar kaedah penjualan cili kering dengan membungkusnya dalam bungkusan kecil dan tidak lagi secara terbuka di dalam kotak yang besar seperti sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perasmian Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Deepavali 2016 yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Nawi Mohamad di sini, Rabu.

Azlan berkata pihaknya tidak boleh mengambil tindakan seperti mengenakan kompaun atau denda kerana ia di bawah penguatkuasaan Jabatan Kesihatan.

“Oleh itu, KPDNKK akan bekerjasama dengan Jabatan Kesihatan selepas ini untuk melakukan pemeriksaan lebih kerap melibatkan kebersihan bahagian makanan di pasar raya,” katanya

BACA:

“Saya cari duit syiling celah dinding rumah dan dalam beg, dapatlah 80 sen, saya peluk cium anak, saya minta maaf kat anak”