Vaksin dari Pfizer? Perlu dapat ‘lampu hijau’ KKM dahulu sebelum beli vaksin – Dr Noor Hisham

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah hari ini menyatakan bahawa kementeriannya harus meneliti keselamatan dan keberkesanan vaksin Covid-19 sebelum membelinya, kerana belum ada yang menghasilkan laporan penuh mengenai ujian klinikal fasa ketiga.

Setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelumnya mengumumkan perjanjian untuk membeli 12.8 juta dos vaksin Pfizer Inc. Covid-19, Dr Noor Hisham menyatakan pihak berkuasa kesihatan masih menunggu laporan akhir mengenai keberkesanan vaksin.

“Walaupun pada awalnya perbincangan dilakukan dengan 10 syarikat vaksin, yang telah memasuki ujian klinikal fasa ketiga, untuk mendapatkan vaksin tersebut, belum ada laporan lengkap mengenai keberkesanan vaksin tersebut.

“Apa yang kami dapati sejauh ini adalah kejayaan vaksin yang dilaporkan di berita dan media sosial. Jadi, kami masih menunggu dari segi teknikal,” katanya dalam taklimat harian Covid-19.

Dr Noor Hisham turut menyatakan vaksin harus didaftarkan terlebih dahulu dengan badan yang diberi kuasa seperti Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) atau Agensi Ubat Eropah.

“Walaupun kita telah membuat kesepakatan dengan pengeluar vaksin, ia harus mendaftar dengan FDA atau European Medicines Agency, yang menekankan keberkesanan dan keselamatan vaksin,” katanya.

“Setelah pendaftaran selesai, maka kita dapat beralih ke fasa kedua iaitu penawaran. Pada masa ini, kami telah memesan 12.8 juta dos vaksin.

“Ini dapat mencakup sekitar 20 persen dari populasi kita, yaitu 6,4 juta orang,” tambahnya.

Dr Noor Hisham menyatakan ini juga akan diikuti dengan pengedaran vaksin, di mana barisan depan, terutama pekerja kesihatan, dan kumpulan berisiko tinggi akan diberi keutamaan untuk menerima vaksin.

Dia juga menyatakan bahawa vaksin akan diberikan kepada orang yang berusia di atas 18 tahun pada fasa pertama kerana kebanyakan penyelidikan yang dilakukan oleh syarikat vaksin, melibatkan sukarelawan dari kumpulan itu.

“Setelah vaksin diberikan kepada orang-orang, kita harus memantau apakah itu memberikan kesan sampingan,” katanya.

Terakhir, Dr Noor Hisham juga mengatakan bahawa mereka harus menilai vaksin mengenai tahap keberkesanannya untuk memeriksa apakah objektif utama telah tercapai, iaitu untuk menghasilkan kumpulan imuniti.

Awal hari ini, Muhyiddin mengatakan perjanjian dengan Pfizer Malaysia dan syarikat Jerman BioNTech SE, akan cukup untuk vaksinasi 6.4 juta orang, dengan pengiriman awal satu juta dos diperuntukkan untuk 500,000 pekerja kesihatan barisan depan.

Pfizer Malaysia kemudian mengatakan bahawa vaksin berdasarkan BNT162 mRNA yang akan berfungsi melawan koronavirus SARS-CoV-2 akan mendapat kejayaan klinikal dan kelulusan peraturan di sini sebelum ia dibekalkan.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/11/27/covid-19-vaccines-need-moh-green-light-first-before-purchase-dr-noor-hisham/1926784