Sepatutnya jadi kondo tiba-tiba jadi shopping mall, Ini punca Sampoong Mall Korea roboh

Sepatutnya jadi kondo tiba-tiba jadi shopping mall, Ini punca Sampoong Mall Korea roboh. Sejarah penuh dengan tragedi, tetapi yang paling sering kita dengari adalah tragedi yang tidak pernah perlu berlaku pada awalnya.

Sama ada puncanya adalah kejahilan, ketamakan, naif atau kebodohan biasa, tidak ada kekurangan dalam sejarah yang direkodkan di mana ramai orang mati tanpa sebab.

Apabila anda membaca tentang keruntuhan Gedung Serbaneka Sampoong pada tahun 1995,

Sepatutnya jadi kondo tiba-tiba jadi shopping mall, Ini punca Sampoong Mall Korea roboh

kemungkinan besar anda akan terkejut bahawa puncanya tidak sesuai dengan satu kotak kecil yang kemas. Malah, ia boleh dikaitkan dengan kejahilan, ketamakan, kenaifan dan kebodohan,

Setelah muncul daripada Perang Korea pada tahun 1950-an dengan hampir seluruh negara musnah, Korea Selatan telah membina semula dengan kelajuan yang memeningkan — dan nampaknya berjaya. Pada awal 80-an, ibu negara, Seoul, telah dipilih sebagai lokasi untuk Sukan Olimpik musim panas 1988.

Walaupun firma Korea Selatan terkenal dengan kerja berkualiti tinggi mereka di luar negara; di rumah, standard pembinaan dan pengawasan selalunya kurang.

Sebahagiannya adalah hasil daripada tempoh pertumbuhan pesat selepas perang, apabila banyak syarikat menggunakan pendekatan “bina sekarang, baiki kemudian” untuk membolehkan negara bergerak secepat mungkin.

Pada mulanya, gedung membeli-belah Sampoong telah ditetapkan untuk menjadi kompleks pangsapuri kediaman empat tingkat, yang akan dibina oleh sebuah syarikat bernama Woosung Construction.

Sampoong mengupah Woosung Construction untuk meletakkan asas pada tahun 1987 dan juga untuk berkhidmat sebagai penyelia projek — pengaturan yang boleh membawa kepada penyalahgunaan.

Bagaimanapun, di tengah-tengah proses itu, Lee Joon, ketua Kumpulan Sampoong, memutuskan untuk menukar gear sepenuhnya, dan pelan tindakan telah diubah suai daripada kompleks pangsapuri kepada yang akan menjadi salah satu gedung membeli-belah terbesar dan paling mewah di Korea Selatan.

Walaupun anda menyanyikan bangunan sebesar ini kerana gedung serbaneka melanggar peraturan pengezonan, Lee memintas perkara ini dengan mengarahkan penambahan gelanggang luncur di tingkat lima yang asalnya tidak dirancang.

Inilah perkara mengenai pembinaan, anda tidak boleh hanya membuat keputusan untuk menukar fungsi asas bangunan tanpa mengubahsuai reka bentuk itu sendiri, termasuk mengurangkan saiz dan bilangan rasuk sokongan untuk mengosongkan laluan untuk eskalator, Woosung enggan membuat perubahan, jadi Joon memecat mereka dan memutuskan syarikat pembinaannya sendiri akan mengambil alih.

Ini terbukti hanya satu keputusan yang tidak baik dari banyak orang.

Reka Bentuk Bangunan 101:

Gedung Membeli-belah Sampoong telah dicipta dengan mengambil kira reka bentuk papak rata , yang pada asasnya bermakna bangunan itu tidak mempunyai rangka keluli atau rasuk keluli, yang mana satu daripadanya akan membantu dalam menanggung beban.

Sebaliknya, setiap tingkat disokong oleh tiang konkrit. Sampoong juga nampaknya menggunakan rod pengukuh keluli substandard dalam pembinaan, lebih nipis daripada yang dikehendaki oleh undang-undang.

Selepas pembinaan dimulakan, Joon mengubah fikirannya sekali lagi, menukar gelanggang luncur tingkat lima menjadi galeri restoran yang dipanaskan oleh sistem paip air panas di bawah lantai.

Dipanggil ondol, sistem ini biasa di Korea. Berat sistem ini meningkatkan lagi tegasan pada lajur yang tinggal.

Walaupun bangunan itu sudah terlalu dibebani oleh perubahan ini, mungkin pilihan terburuk yang dibuat ialah penambahan tiga unit penghawa dingin di bumbung tingkat lima. Berat gabungan 45 tan mereka adalah lebih empat kali ganda daripada bangunan yang direka bentuk untuk dikendalikan.

Bumbung SampoongKeretakan di bumbung Gedung Beli-belah Sampoong, bersama dengan tiga unit penghawa dingin besar-besaran.

Untuk menambah senarai masalah yang semakin meningkat, jiran di timur mengadu tentang bunyi dari unit penghawa dingin.

Pengurusan memutuskan untuk memindahkan unit ke sebelah barat bangunan, tetapi daripada mengalihkannya dengan kren, yang merupakan amalan biasa, syarikat menggunakan penarik dan penggelek untuk menyeret unit.

Retakan kini terbuka di atas bumbung, yang hanya melebar daripada getaran yang dikeluarkan oleh penghawa dingin setiap kali ia dihidupkan. Satu lajur tertentu menanggung beban berat, lajur 5E, yang berada betul-betul di bawah unit udara di tingkat lima.

29 Jun 1995:

Pada hari keruntuhan, dua perkara luar biasa berlaku. Disebabkan peningkatan yang membimbangkan dalam bilangan dan saiz keretakan (ada yang hampir 10 cm, kira-kira 4 inci, lebar) keputusan telah dibuat untuk menutup unit penghawa dingin dan menyekat akses pelanggan ke tingkat lima.

Jurutera struktur yang dibawa masuk untuk menilai keretakan memberi amaran bahawa kegagalan keseluruhan struktur akan berlaku, tetapi kedai itu sibuk luar biasa petang itu.

Tidak mahu kehilangan jualan, lembaga itu enggan mengosongkan bangunan itu, walaupun kemudiannya didapati kebanyakan pengurus dan eksekutif telah dipindahkan dari bangunan itu pada masa itu.

Beberapa jam kemudian, pada 5:50 petang waktu Standard Korea, bunyi keretakan bergema di seluruh bangunan, menyebabkan pekerja kedai akhirnya memulakan prosedur pemindahan.

Malangnya, sudah terlambat. Sejurus kemudian, unit penghawa dingin jatuh melalui bumbung tingkat lima yang lemah, menyebabkan tiang sokongan yang sudah tegang berkecai — mengakibatkan setiap tingkat menjejak ke lantai di bawahnya. Peristiwa tragis ini masih merupakan salah satu runtuhan bangunan paling maut dalam sejarah moden.

Lebih 500 orang terkorban dalam runtuhan itu, dan ramai lagi yang cedera.

Operasi Menyelamat dan Penyiasatan:
Lebih 1,500 orang terperangkap dalam runtuhan yang pernah menjadi mercusuar kemakmuran Korea Selatan yang bersinar.

Operasi menyelamat bermula hampir serta-merta, tetapi selepas dua hari, pegawai mengisytiharkan bahawa semua mangsa yang terselamat telah pun diselamatkan dan tidak mungkin ada lagi mangsa yang terselamat ditemui masih tertimbus di bawah runtuhan. Status telah ditukar daripada menyelamat kepada operasi pemulihan.

Sudah tentu, dan bersyukur, mereka salah. Tiga yang terselamat menentang kemungkinan. Seorang diselamatkan selepas sepuluh hari, seorang lagi selepas dua belas hari, dan seorang lelaki berusia 19 tahun telah ditarik dari runtuhan selepas enam belas hari .

Mangsa yang terselamat berkata, tragisnya, beberapa orang yang tertimbus di bawah sisa-sisa gedung serbaneka itu terselamat daripada runtuhan tetapi lemas akibat usaha pihak bomba memadamkan api yang disebabkan oleh pembakaran kereta.

Siasatan ke atas tragedi itu mendedahkan bahawa, sebagai tambahan kepada penambahan tingkat lima yang tidak difikirkan dengan baik, unit penghawa dingin yang diletakkan dengan teruk, dan mengurangkan diameter dan bilangan tiang sokongan, keruntuhan itu adalah ribut kejuruteraan yang dahsyat.

Sekiranya pemaju berpegang pada rancangan asal, struktur itu akan menjadi dua kali lebih kuat daripada yang diperlukan. Memandangkan semua kesilapan, adalah menakjubkan bahawa struktur itu telah berdiri selama 6 tahun.

Kebenaran dan Akibat:
Dua ahli kumpulan Sampoong menerima hukuman penjara akibat kecuaian mereka — Lee Joon dan anaknya Lee Han-Sang (yang isterinya antara yang terperangkap dalam runtuhan).

Pelbagai pegawai bandar juga dipenjarakan kerana menerima rasuah untuk mengabaikan kelemahan seni bina bangunan itu.

Jika anda boleh mengatakan sesuatu yang baik datang daripada tragedi ini, ia mungkin, dengan alasan yang kukuh, tuntutan Korea Selatan untuk keadilan dan akauntabiliti.

Selepas mendapati konkrit yang digunakan untuk bangunan itu juga tidak berkualiti, dan setiap sudut yang mungkin kelihatan telah dipotong, piawaian keselamatan Korea telah disemak semula.

Pemeriksaan baharu mendedahkan bahawa ratusan bangunan lain di Seoul juga hampir runtuh. Hanya satu daripada lima puluh bangunan dianggap selamat, satu daripada tujuh memerlukan pembinaan semula dari bawah, dan empat daripada lima memerlukan pengubahsuaian besar.

Berehatlah dengan aman kepada 502 orang yang terkorban pada 29 Jun 1995.

BACA:

Ustaz Wadi Annuar pula dihalang ceramah di Selangor, sekali ini jawapan MB Selangor

Sebab tak cukup duit nak bayar kos pengurusan jenazah, arwah kanak-kanak anak yatim piatu tak dimandikan