Senator Amanah desak satu Konsensus Nasional dicapai, bentuk pentadbiran lebih stabil

Senator Amanah desak satu Konsensus Nasional dicapai, bentuk pentadbiran lebih stabil

Berdasarkan kepada perkembangan semasa khususnya kegagalan kerajaan membendung pandemik Covid-19 yang sehingga kini telah mengorbankan lebih 2 ribu nyawa rakyat, akibat pelbagai kegagalan dasar, strategi dan sistemik, maka jelas :

1) Kabinet yang ada pada hari ini adalah kabinet yang gagal, Kerajaan yang Gagal.

2) Pentadbiran mengikut “Ordinan Darurat” jelas diperalatkan untuk survival politik para pengkhianat, bukan untuk kebaikan negara dan rakyat.

3) Tindakan menggantung fungsi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah tindakan tidak bertamaddun dan silap besar.

4) Parlimen dan DUN semua negeri wajar segera dibuka tanpa syarat.

5) Demokrasi Berparlimen dan Keluhuran Perlembagaan dikembalikan sepenuhnya untuk membantu Malaysia segera pulih dan memperbaiki segala kegagalan urustadbir negara.

6) Tiga orang wakil Pakatan Harapan yang berada di dalam Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 dimohon segera menarik diri dan keluar daripada Jawatankuasa tersebut sebagai satu isyarat jelas bahawa Darurat wajib segera ditamatkan, dan Demokrasi perlu dikembalikan.

7) KDYMM Seri Paduka Baginda dan Majlis Raja-Raja adalah berperanan penting dalam memastikan Perdana Menteri dan Kabinet Gagalis ini dihentikan daripada terus selesa dengan kegagalan demi kegagalan mereka, dengan cara memberi ruang Demokrasi Berparlimen kembali mengambil tempat secara teratur dan tuntas.

😎 Ketua Pembangkang, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu segera berbincang dengan semua Ahli Parlimen Pembangkang bersama Ahli-ahli Parlimen yang waras untuk sama-sama bertindak menghentikan pentadbiran gagalis ini. Sebuah *Konsensus Nasional Selamatkan Malaysia* perlu segera dibincang dan dimeterai.

9) Umno mesti segera keluar daripada PN, dan berbincang dengan Ahli-ahli Parlimen Pembangkang darihal apa sewajarnya dilakukan. Kegagalan Umno keluar daripada Kerajaan Gagalis PN hakikatnya hanya akan menjustifikasi bahawa Umno adalah punca utama segala kehancuran yang sedang berlaku dalam negara pada hari ini.

10) Penubuhan Kabinet Baharu daripada Konsensus Nasional Selamatkan Malaysia.

11) Peralihan kuasa secara kemas dan dibantu oleh semua pihak berkuasa atas nasihat KDYMM SPB YDPA.

Negara ini negara kita, tanggungjawab kita. Jangan pernah hilang arah dan keyakinan, maju terus!

*AIMAN ATHIRAH AL JUNDI*
Ahli Dewan Negara
Kuala Lumpur,
28 Mei 2021

Sumber :