PH dah mula bentuk jawatankuasa manifesto dan pilihanraya

PH dah mula bentuk jawatankuasa manifesto dan pilihanraya.; Pakatan Harapan (PH) akan membentuk jawatankuasa pilihan raya, manifesto dan Jelajah Harapan bagi mempersiapkan jentera PH serta membangkitkan semangat rakyat terutama pengundi atas pagar menuju Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Majlis Presiden PH dalam satu kenyataan hari ini, menjelaskan akan melipat gandakan usaha, merangkul seluruh kekuatan pembangkang untuk memastikan PRU ke-15 menjadi milik rakyat.

“Menang kalah dan jatuh bangun itu adalah rasmi perjuangan,” katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan bersama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu; Setiausaha Agung DAP, Anthony Look serta Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Madius Tangau.

Kenyataan itu berkata, PH komited menghormati Perjanjian Malaysia 1963 (MA 63) kerana terbentuknya Persekutuan Malaysia pada 1963 adalah berdasarkan kepada persefahaman dan niat ikhlas pemimpin terdahulu.

“Segala peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf hak istimewa kepada Sabah dan Sarawak perlu dilaksana seperti perkara 112C dan 112D yang mana tafsirannya perlu dibuat berdasarkan niat Perlembagaan dan bukannya untuk menidakkan hak Sabah dan Sarawak,” katanya.

Baca Artikel Penuh