Pesawat berkecai semua mati termasuk penumpang tetapi pramugari ini seorang je yang hidup, ini kisahnya

Pesawat berkecai semua mati termasuk penumpang tetapi pramugari ini seorang je yang hidup, ini kisahnya. Pada 26 Januari 1972, Vesna Vulović adalah seorang pramugari di atas pesawat JAT Yugoslav Airlines Penerbangan 367.

Laluan penerbangan, antara Stockholm di Sweden dan Belgrade di Serbia, membawa pesawat itu melintasi Czechoslovakia – kini Republik Czech – dan di situlah pesawat itu meletup menjadi tiga bahagian.

Letupan dan nahas itu membunuh semua orang di dalam kapal. Semua orang kecuali Vesna, yang terselamat daripada jatuh 33,333 kaki (10,160 meter; 6.31 batu).

Pesawat berkecai semua mati termasuk penumpang tetapi pramugari ini seorang je yang hidup, ini kisahnya

50 tahun kemudian, ini kekal sebagai kejatuhan tertinggi yang pernah dialami tanpa payung terjun .

Penerbangan JAT 367 mempunyai dua persinggahan yang dijadualkan di antara Stockholm dan Belgrade. Pertama ialah Copenhagen di Denmark, di mana kru kabin menengah – termasuk Vesna – menaiki pesawat. Mereka tidak pernah sampai ke persinggahan kedua di Zagreb, Croatia.

Seperti yang ditakdirkan, Vesna sebenarnya tidak dijadualkan untuk bekerja pada Penerbangan 367, seperti yang didedahkannya dalam wawancara 2002 dengan Green Light. Bagaimanapun, syarikat penerbangan itu telah mengelirukan dia untuk pramugari lain dengan nama pertama yang sama, justeru pesawat itu berlepas dari Denmark dengan Vesna Vulović berusia 23 tahun di dalamnya.

Pada jam 4:01 petang, 46 minit selepas berlepas, letupan di ruang bagasi menyebabkan pesawat McDonnell Douglas DC-9 terbelah menjadi tiga bahagian.

Ketika kabin berkurangan, penumpang dan kru penerbangan lain dipercayai disedut keluar dari pesawat ke dalam suhu beku, jatuh ke kematian mereka.

Kelangsungan hidup Vesna yang ajaib adalah disebabkan dia tersepit oleh kereta makanan di hujung ekor fiuslaj (badan utama pesawat).

Paul McCartney menghadiahkan Vesna Vulović dengan sijil dan pingatnya pada majlis Dewan Kemasyhuran Rekod Dunia Guinness 1985

Fiuslaj itu terpisah dari seluruh pesawat dan meluru ke arah tanah di kawasan berhutan lebat berhampiran perkampungan Czechoslovakia Srbská Kamenice. Ia terhempas mendarat di salji tebal pada sudut yang baik, yang berkemungkinan besar yang menyelamatkan nyawa Vesna.

Selain itu, pakar perubatan Vesna menentukan bahawa tekanan darahnya yang rendah menyebabkan dia cepat pengsan apabila kabin mengalami tekanan, yang menghalang jantungnya daripada pecah apabila dilanggar.

Vesna ditemui menjerit di dalam serpihan oleh Bruno Honke, penduduk kampung tempatan dan bekas pegawai perubatan Perang Dunia 2 yang dapat memberikan pertolongan cemas yang penting sebelum penyelamat tiba.

Walaupun Vesna terselamat, dia mengalami kecederaan yang sangat serius dan menghabiskan hari-hari berikutnya dalam keadaan koma. Dia mengalami patah tengkorak, dua patah kaki, tiga patah tulang belakang, patah pelvis, beberapa patah tulang rusuk dan lumpuh sementara di bawah pinggang.

Hebatnya, Vesna dapat berjalan semula selepas sepuluh bulan, walaupun dalam keadaan lemas kekal akibat berpusing tulang belakangnya.

Dia tidak mempunyai ingatan tentang nahas atau apa-apa daripada bulan berikutnya.

Di negara asalnya Yugoslavia, Vesna Vulović menjadi ikon negara, yang dihormati oleh Presiden Yugoslavia, Josip Broz Tito. Sebuah lagu juga telah ditulis mengenainya, bertajuk “Vesna stjuardesa” (“Vesna the Stewardess”), oleh penyanyi rakyat Serbia Miroslav Ilić.

Sebagai sebahagian daripada majlis Dewan Kemasyhuran Rekod Dunia Guinness pada tahun 1985, Paul McCartney menghadiahkan Vesna sijil dan pingat kerana mencapai kejatuhan tertinggi yang terselamat tanpa payung terjun . Vesna dan rakan-rakannya dibesarkan di Yugoslavia mendengar The Beatles jadi ini adalah detik istimewa untuknya.

Paul McCartney menghadiahkan Vesna Vulović dengan sijil dan pingatnya pada majlis Dewan Kemasyhuran Rekod Dunia Guinness 1985

Apakah yang menyebabkan letupan pada Penerbangan JAT 367?
Menurut Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Czechoslovak, letupan itu disebabkan oleh bom beg bimbit yang diletakkan di dalam ruang bagasi pesawat.

Pada hari yang sama dengan tragedi Penerbangan 367, satu lagi bom dilepaskan di dalam kereta api antara Vienna dan Zagreb, mencederakan enam orang.

Sehari selepas peristiwa ini, akhbar Sweden Kvällsposten menerima panggilan telefon daripada seorang nasionalis Croatia yang menggambarkan dirinya, yang mengambil kredit kerana menurunkan Penerbangan 367.

Walaupun tiada tangkapan pernah dibuat, pihak berkuasa Yugoslavia mengesyaki bahawa kumpulan pengganas ultranasionalis Croatia, Ustashe, berada di belakang kedua-dua pengeboman.

Secara keseluruhan, 128 serangan pengganas telah dilakukan oleh nasionalis Croatia terhadap Yugoslavia antara 1962 dan 1982.

Punca letupan Penerbangan 367 dan nahas seterusnya telah tertakluk kepada beberapa teori konspirasi selama ini, yang paling popular mencadangkan bahawa pesawat itu tersilap ditembak jatuh oleh peluru berpandu anti-udara Czechoslovak pada ketinggian lebih rendah 800 meter (2,600 kaki). ).

Bagaimanapun, dakwaan ini disangkal oleh data penerbangan yang diperoleh daripada kotak hitam pesawat, yang memberikan data tepat mengenai ketinggian, pecutan, arah dan kelajuan pesawat pada masa letupan.

Kedua-dua kotak telah dianalisis oleh pakar dari Yugoslavia, Czechoslovakia dan Belanda, yang mengesahkan bahawa pesawat itu benar-benar jatuh dari ketinggian yang dinyatakan iaitu 33,333 kaki (10,160 m).

Teori itu juga telah ditolak oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam dan pakar tentera Czech. Tiada bukti yang mencukupi terhadap laporan kemalangan rasmi wujud untuk rekod Vesna hilang kelayakan.

Selepas pulih daripada kecederaannya, Vesna terus bekerja untuk JAT Airlines dalam peranan berasaskan meja, tetapi dia dipecat pada awal 1990-an kerana mengambil bahagian dalam protes anti-kerajaan menentang Slobodan Milošević, presiden Serbia dalam Yugoslavia pada masa itu. Milošević kemudiannya dibicarakan di The Hague kerana jenayah terhadap kemanusiaan.

“Saya seperti kucing, saya mempunyai sembilan nyawa,” katanya kepada New York Times . “Tetapi jika kuasa nasionalis di negara ini menang, hati saya akan pecah.”

Walaupun dia meninggal dunia pada Disember 2016 pada usia 66 tahun, Vesna Vulović akan hidup selama-lamanya sebagai heroin anti-nasionalis.

Memandangkan kisahnya yang mencabar maut terus menarik perhatian orang di seluruh dunia, dia juga akan terus hidup sebagai simbol kelangsungan hidup terhadap segala kemungkinan.

Walaupun kami sentiasa suka melihat rekod dipecahkan, yang ini adalah pengecualian dan kami berharap tiada siapa yang pernah mengalami kejatuhan seperti Vesna lagi.

BACA: 

Ustaz Wadi Annuar pula dihalang ceramah di Selangor, sekali ini jawapan MB Selangor

“Dah bertahun kahwin, hidup bahagia dengan suami siap dapat anak lagi, rupanya laki aku tu abang kandung sendiri”