Pemuda ini dedah gaji RM5000 sebenarnya mana cukup kalau duduk kat KL, sekali lain pula netizen komen

Pemuda ini dedah gaji RM5000 sebenarnya mana cukup kalau duduk kat KL, sekali lain pula netizen komen.

Ketika ini isu mengenai kos sara hidup yang tinggi terutamanya di bandar menjadi topik hangat.

Lebih-lebih lagi apabila berlakunya kenaikan harga barangan keperluan.

Pemuda ini dedah gaji RM5000 sebenarnya mana cukup kalau duduk kat KL, sekali lain pula netizen komen

Bak kata peribahasa nak ditelan mati emak nak diluah mati bapa, kebanyakan dari kita sememangnya perlu bergelut dengan realiti pahit ini.

Bercakap mengenainya, sebelum ini kami ada kongsikan satu artikel yang memaparkan hakikat gaji RM5,000 tidak cukup jika menetap di Kuala Lumpur.

Walau bagaimanapun, perkongsian tersebut telah menimbulkan pelbagai pendapat dan pandangan. Ada yang bersetuju dan ada juga yang mempersoalkannya.

Bagi yang kurang bersetuju, mereka mempersoalkan apakah yang dibelanjakan sehingga RM5,000 masih tidak cukup? Bagaimana pula dengan penduduk yang berpendapatan bawah daripada itu?

Tidak kurang juga, ada yang bersetuju dengan pendapat berkenaan. Apa tidaknya, mereka menyedari bahawa kos sara hidup memang tinggi, malah ada yang mengatakan nasi lemak pun dah harga RM3.

Bukan itu sahaja, ada yang mengaitkannya dengan negeri lain yang kos sara hidup juga tidak cukup

Gaji rm5k tak cukup kat kl

Walau bagaimanapun, majoriti pendapat di ruangan perkongsian tersebut mengatakan gaji berapa pun cukup asalkan boleh mengawal kewangan dan perbelanjaan. Dahulukan keperluan, kemudian barulah bergerak kepada keinginan dan jangan pula dilupakan tabungan yang harus diisi.

Bagi keperluan, sebenarnya boleh di adjust dan perlu bijak untuk menguruskannya. Seperti contoh bil internet, anda boleh uruskannya dan dapatkan pelan yang paling berbaloi dan menjimatkan.

Ada ke pelan yang betul-betul jimat? Haa kalau nak tahu cuba guna Celcom, dah la jimat banyak tawaran yang hebat pula, memang berbaloi.

Gaji rm5k tak cukup kat kl

BACA:

Isteri pegawai RAMD 21 Pengkalan Chepa dedah ada aktiviti tak bermoral berlaku, pernah buat laporan tapi tiada tindakan

“Aku dukung isteri sampai unit kecemasan hospital, yang peliknya macam mana doktor kenal isteri aku?! Rupanya ini penyakit yang dia rahsiakan”